tisdag 28 april 2009

Medborgardialog

Så var då kvällens medborgardialog avklarad. Jag tror det blev uppåt 50 personer som kom till slut. En blandad skara både vad gäller ålder och kön och bakgrund. Temat var trygghet men det kom att handla om rätt mycket. Alltifrån felnumrerade hissar och konstgräs till invandrarföräldrar som vill starta fritidsskola för sina barn på lördagar.

Polisen fanns på plats och svarade på frågor. Liksom politiker, hyresvärd och hyresgästförening. Tyvärr var jag den enda politikern från majoriteten. Så jag fick stå till svars för majoritetens beslut när sossarna attackerade. Fast som tur var blev det inte så mycket debatt utan kvällen blev den skulle bli. En dialog mellan medborgare och politiker och andra intressenter. Där man lyfter viktiga frågor utan att för den skull ställa någon mot väggen.

Många ämnen berördes som sagt. Även den här kvällen påpekades vikten av att ha ett arbete att gå till. Neddragningarna i skolan togs upp och naturligtvis kritiserade sossarna våra besparingar. Och förvrängde våra beslut. Men också och ett förslag kom fram att de lärare som jobbar på skolorna i kommundelen, med många invandrare, borde ha högre löner. Vilket jag håller med om. Polisen svarade på frågor om hur man jobbar som tillitspolis. Ibland gör man också hembesök. Invandrarpappor berättade hur de vill starta fritidsskola för att hjälpa sina och andras barn med läxor mm på fritiden. Men att de saknat bord. Nu fick de fyra bord direkt. Ska besöka deras fritidsskola någon lördag. Samverkan mellan olika grupper var också ett ord som användes flitigt under kvällen. Det görs mycket på Hässleholmen för att bryta utanförskapet. Här finns Öppna utsikter för kvinnor, dagfolkhögskola med både grundskoleutbildning och mer grundläggande språkkurser. Kedjan som ska få fler i arbete och mycket mer. Det får man inte glömma bort. Men det är ju alltid så att även det som är bra kan göras bättre.

Men när mackor och bamsemuffins och kaffe läggs till dialogen så kan det konstateras att det blev en bra kväll. Jag tror många tyckte det.

 

Inga kommentarer: