måndag 5 mars 2012

Se till individen och inte kollektivet

Så gick en dag ifrån vår tid. Tänker inte sjunga någon psalm men det är så sant som det är sagt. Har hunnit jobba en del. Kan berätta att för att få fram extra grundavdraget vid skatteberäkning för pensionärer måste kalkylformeln innehålla 8 OM.

Ikväll har jag deltagit i debatt om rasism och annan diskriminering. Alla kommunfullmäktigepartier var där förutom SD. Ämnena handlade både om HBTQ-frågor, integration och jämställdhet.

Ganska fort kom debatten in på alternativ och friskolor. Om det socialistiska styret i Borås fick bestämma skulle allt vad alternativ och friskolor försvinna. Invandrarbarn bussas ut på landet och kanske till och med få frukosten på bussen. Jag blev riktigt mörkrädd över hur man kan tro att barn och deras föräldrar är schackpjäser som kan flyttas runt hur som helst. Men enligt s och v ska de bara vara glada att de får träffa svenska barn.

Visst är det inte ok med skolor där nästan samtliga elever har utländsk bakgrund. Det behövs göras något. Men jag tror att det hela går mycket smidigare om man har föräldrar, personal och elever med på båten. Politiker måste ibland sätta ner foten. Men vem har sagt att politiker alltid vet bäst.

Efter vad jag förstått har barnen som flyttades när Norrbyskolan stängdes redan bytt skola. För att vara närmare hemmet. Föräldrar är viktiga i skolarbetet. För de föräldrar som kommer från andra länder är det än viktigare med bra kontakt för att få förståelse hur skolan jobbar. Hur skulle dessa föräldrar kunna ha en kontakt med barnens skola om den låg långt ute på landet.

Tydligt är att socialdemokraterna i Borås inte direkt håller med sin partiledning när det handlar om valfrihet. Vilket de i och för sig inte är ensamma om. (SVT) Många socialdemokratiska partidistrikt vill inte ha vinstutdelning inom vården och skolan.

Jag håller med när det handlar om orimligt höga vinster. Men för att någon överhuvudtaget ska satsa pengar i ett företag vill man också få en viss ränta på det kapital man avstår från. Det kan vara lika hög som en vanlig bankränta. Finns en bolagsform för detta som kallas SVB-bolag.

Vid bläddring bland dagens artiklar hittar jag en som passar ihop med ämnet för dagen. SDU som vill söka pengar från Migrationsverket för att göra Goodie bags med information hur människor kan lämna Sverige fortast möjligast. Den grupp SDU fokuserar på är de som är långtidsarbetslösa och är nolltaxerare. (DN) Som om alla dessa också skulle vara lika. Smaklöst skulle jag vilja påstå. Snudd på trakasseri.

Summan av kardemumman, eller dagen. Mycket klokt sades också i kvällens debatt. Och det är viktigt att debatten fortsätter. Jag tror ändå att alla partier som var där i kväll har en viss samsyn även om vi har olika sätt att tackla problemen.

Jag blir onekligen trött på dem som tror att de själva som politiker alltid vet bäst och ska styra andra människors liv. Det finns att göra både inom integrationsområdet och jämställdhetens område. Men låt människorna som det berör få vara med och bestämma själva. Och låt bli att klumpa ihop människor till kollektiva grupper. Alla människor är olika och har olika behov. Se till individen och tillfredsställ honom eller hennes behov. Jobba för att skapa fler arbetstillfällen och skapa mötesplatser. Näringslivet och föreningslivet är viktiga aktörer. Nu får det bli sova. I morgon turistseminarium. Ska bli intressant.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du, utan att radera min kommentar, förklara vad vi ska göra åt dessa somalier, som beskrivs i DN-artikeln, som under 10 års tid nolltaxerat? Är det rätt att satsa mer på denna grupp och samtidigt dissa de som byggt upp vår välfärd, de som numera ligger på ålderdomshem och inte får smör till frukostskorporna?

Anonym sa...

Det är väl inte värre än extremare än de åsiktsregistreringar regeringens propagandamaskin Expo ägnar sig åt?
Eller för all del Skatteverket.

Anonym sa...

Och är det inte kränkande när skåningar tvingas flytta till Norrland för att jobba? Varför ska inte skåningar få göra som dom vill när man inte får uppmuntra invandrare att flytta tillbaka till sina hemländer?