söndag 25 mars 2012

Årsmöte fp Södra Älvsborg

Idag har varit ännu en dag med sol från en klarblå himmel. Kaffe på balkongen hann jag med innan det var dags att åka till Örsåsgården i Svenljunga. För att delta i Folkpartiet i Södra Älvsborgs årsmöte.

Årsmötestalare var Jasenko Selimovic, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet. Hos integrationsminister Erik522578_10150657750089132_696684131_9521165_736355941_n[1] Ullenhag. Han berättade om hur det var när han kom till Sverige från krigets Bosnien och ville börja jobba. Hur det då inte ens var tillåtet för dem som kom hit som flyktingar att få börja jobba. Att byråkratin var omfattande för att få tillstånd. Alla behandlades också lika oavsett vilken yrkeskompetens och/eller erfarenhetskompet

Ett skäl till den krångliga byråkratin och svårigheterna menade Jasenko var bland annat att man såg människorna som kom hit, som tillfälliga besökare, och att de skulle återvända till sitt hemland så fort allt ordnade sig. Han menade också om att olika grupper måste tala med varandra för att få förståelse för varandra men också för att hitta gemensamma regler för hur vi vill ha det tillsammans.

Stämmer bra med de tankar som kom fram vid vårt möte i onsdags om en gemensam värdegrund. Se mitt tidigare blogginlägg.

Det är viktigt med till exempel matfestivaler och annat som gör att människor möts. Men det måste också vara mer vardagsnära samtal som måste till. Jasenko jämförde relationen mellan infödda svenskar och nyanlända med ett förhållande mellan två människor. Idag är vi särbos och träffas när det är trevligt, matfestivalexemplet. Men vi måste bli sambos med allt vad det innebär att leva tillsammans.

Tänkvärda tankar. Tror jag alla tyckte.

Så blev det förstås fika och årsmötesförhandlingar. Numera är jag ersättare i styrelsen efter en massa år som vice ordförande.
Nu är det dock dags att sova. Den kommande veckan bjuder både på en kvällsmöten och jobb.

Inga kommentarer: