fredag 23 mars 2012

Blev så arg

Skulle egentligen sova. Men måste skriva av mig. Det var länge sedan jag blev så heligt förbannad, ursäkta, och ledsen som när jag hörde en kvinna berätta i SVTDebatt om att hon inte fick ha med sig sin hund på begravningen av sin make. Det var makens sista vilja att hunden skulle vara med.

Prästen som förvägrat hunden att vara med skyllde på regler och att det handlade om att skydda allergiska. Vad jag förstod hade de sörjande lovat att sanera kyrkan. Prästen försökte bortförklara sig med att han visst var djurvän men att det fanns regler. En iskall representant från allergiförbundet stödde prästen. Undrar om hon någonsin har förlorat någon hon älskar och då velat ställa upp på dennes vilja. Visst ska man ta hänsyn till de som är allergiska i de allra flesta fall. Det är jag den förste att understryka. Jag som sätter igång att nysa så fort jag möts av starka dofter. Men ibland så får man stå ut med vissa obehagligheter.

Här kommer faktiskt in det som vi pratade om igår när vi diskuterade värdegrund. Att människan ska ha fria val så länge som man inte kränker eller hindrar någon annans rätt att fritt välja.

Visst är det så att den som är allergisk har rätt att vistas IMG_1815överallt. Men när det gäller att tillfredsställa en människas sista vilja kan det inte vara så att detta övertrumfar den egna rätten. Filosofiska tankar men kanske viktiga att vi diskuterar.

Nu blir det sova av. Sov du lilla videung. Än så är det vinter. Eller…

1 kommentar:

Unknown sa...

Det inte är alla allergiker/astmatiker som kan stå ut med de symtom som deras sjukdom ger. Deras besvär innebär mer än ett visst obehag. Det är till exempel svårt att stå ut med symtom som innebär att man inte kan andas. Och om man tar med pälsdjur till offentliga lokaler så hindrar man ju allergiker att välja fritt vart de vill gå. Samhället ska väl ändå visa hänsyn för och värna de som behöver den omsorgen.