lördag 17 mars 2012

Jan Eliasson på besök i Borås

Ibland får jag rätt. När jag fick höra att Jan Eliasson, nye vice generalsekreteraren i FN, skulle komma till Borås till Hemgården kände jag spontant att den lokalen skulle vara för liten. Nåväl det fanns ju ståplats så alla fick plats. Men fullt var det. FN-föreningen, Föreningen Norden och Vuxenskolan var arrangörer. (BT)

Det var ett inspirerande tal med många tänkvärda synpunkter. Det handlade om Sverige och Norden i Europa och Världen.

Att de baltiska staterna finns med i det nordiska samarbetet är viktigt. Bland annat för att tillsammans bli starkare i EU-arbetet. Eliasson påpekade dock att de nordiska länderna är med i lite olika församlingar. Tre länder plus de baltiska staterna är med i EU. Tre länder är medlemmar i NATO och ett land är med i EURON. Men samarbetet är ändå viktigt.

Mycket handlade om mänskliga rättigheter i talet. För att få stabilitet i ett land krävs fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Han framförde också att verkligheten är horisontell. Det vill säga att alla gör sitt för att lösa ett gemensamt problem. Man fastställer problemet och sedan samverkar man för att lösa detta.

Han talade också om att man har många identiteter. Vi är både svenskar, nordenbor, européer och världsmedborgare. Då kan man aldrig prata om “vi och dom”.

Eliasson avslutade med att tala om “passion” och “compassion”. För att förändra måste man vara passionerad, det vill säga engagerad, och ha medkänsla.

Vid en frågestund kom frågor alltifrån hur det var att ha livvakt och till olika konflikter i världen. Främlingsfientligheten som breder ut sig i Europa togs också upp.

Hade tänkt ställa en fråga om just mänskliga rättigheter i Europa. Speciellt med tanke på utvecklingen i Ungern. Men det var många ivriga frågeställare.

Apropå Ungern så finns här ett klipp från dagens Rapport omIMG_1211 högerextremt medborgargarde. Det behövs många starka krafter som tillsammans stoppar främlingsfientlighet och osund nationalism. Jan Eliasson kommer säkert att bidra när han tillträder sitt nya jobb inom FN. Och även om han inte kanske får samma möjlighet då att prata i en trång lokal i Borås så kommer han aldrig att glömma sina rötter.

Kortet togs för någon vecka sedan när jag helt apropå stötte på Jan Eliasson i Göteborg. Vi satt och pratade om hans besök i Borås och så kliver han bara in i lokalen.

Inga kommentarer: