torsdag 8 mars 2012

I slutet av internationella kvinnodagen

Nu har turen kommit till bloggskrivandet. Har fixat databas, excelkalkyl, skrivit ut information om Liberala Företagare inför FP:s riksmöte och packat inför detsamma. Och så blandat med lite FB-läsning och kommenterande.

Inte allt men väl en hel del i media har handlat om internationella kvinnodagen. I Sverige har vi kommit långt med jämställdhet även om det självklart finns en hel del kvar att göra.

Visst handlar en del om löner. Men jag blir så irriterad när det hela tiden talas om att kvinnor, sammanklumpat i en enda stor hop, får betalt för en timme mindre än män får. (DN) Kvinnor är också individer med olika förutsättningar. Det behövs göras en hel del när det gäller kvinnors löner. Men då måste man koncentrera på de som det gäller.

Mycket har gjorts på jämställdhetsområdet av regeringen med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, Folkpartiet, i spetsen. Både vad gäller våld mot kvinnor och jämställt näringsliv mm.

I dagarna har också en utredning presenterat ett delbetänkande som handlar om att föräldraförsäkringen för nyanlända hindrar kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden. Idag utbetalas full föräldraförsäkring oavsett hur gamla barnen är när de kommer hit. Kvinnorna stannar hemma med barnen i stället för att gå på SFI-undervisning och lära sig svenska. Och så småningom komma in på arbetsmarknaden. Även BT:s Mikael Hermansson kommenterar detta.

Jag har i olika sammanhang träffat på invandrarkvinnor som saknar språkkunskaper och har svårt att kunna tala för sig själva. I valrörelser till exempel. Har också träffat kvinnor som påbörjat sitt inträde i samhället som har insett vad de missat.

Men även om vi har en del att göra ytterligare i Sverige har kvinnor ute i världen mycket större behov av förändring. Ett aktuellt land idag är ju Saudiarabien. Men det är inte det enda landet i världen där kvinnor saknar rättigheter. Vi får inte glömma bort världens kvinnor när vi på hemmafronten kämpar för ett mer jämställt samhälle.

Enligt min vision ska vi ju 2025 varken behöva prata jämställdhet eller integration. Då ses alla människor som egna individer med egna viljor och egna behov.

För övrigt tycker jag det är häftigt med rosa lego. Det är sant att det bara finns bilar och rymdskepp och sånt. Sedan kan väl killar leka med rosa lego och tjejer med rymdskepp.

Dags att sova. I morgon tåg till Västerås.

Inga kommentarer: