tisdag 27 september 2011

Lugn kväll och lite om SD-avhopp

Lite ovant att hålla kurs i Borås. Känns nästan som lyx att inte behöva åka buss i två timmar. Och dessutom inget möte. Så om jag satt fart hade jag hunnit städa hela huset. Men det är lite skönt att bara ta det lite lugnt. Slökolla på Idol och spela lite Wordfeud. Och surfa runt bland dagens rubriker.

Den senaste tiden har varit rätt intensiv. Nu blir det lite lugnare men ändå full fart. Både med jobb och politik. I morgon efter kursen bär det av till Stockholm och Skatteverkets insynsråd på onsdag. På lördag Folkpartimöte inför landsmötet och på söndag ska jag förmodligen gratulera en 100-åring från kommunen. Ett hedersamt uppdrag.

De svenska nyheterna idag toppas av beskedet att William Petzäll lämnar SD men tänker sitta kvar i riksdagen. Har väldigt kluvna känslor till händelsen och tänkte inte egentligen skriva om den. Det som hänt är en personlig tragedi. Jag gillar inte SD:s åsikter och jag har haft många debatter med William. Senast i valrörelsen då vi hade en femminuters debatt. En debatt där William drog sitt SD-mantra utan att lämna utrymme för mig att svara vilket gjorde att jag fick gå in och bryta. Men jag har alltid ändå kunnat föra ett samtal med honom. Man kan tycka att, ger man sig in i ett parti där empati och medkänsla med andra är en bristvara, så får man skylla sig själv. Det är sant men är förmodligen inte alltid så lätt när man pushas fram och får mer och mer framstående platser. Williams öde säger faktiskt en del om partiet. Där man först lovprisar en person men sedan kallar personen för “kräk” när denne ändrat uppfattning. (Expressen)

Om man ska tro media (SvD, Aftonbladet) så har han nu gjort helt om och tar avstånd från sina tidigare åsikter. Vilket är glädjande i sig. Förhoppningsvis är det fler som gör det när man inser vilken politik SD står för. Men om det är sant att han pressat partiet på pengar är det inte ok. (DN) En riksdagsplats är inte en handelsvara. Den är inte heller till för att man bara ska kunna kvittera ut arvodet utan att göra något. (DN) Jag tror inte att han som enskild riksdagsledamot utan kontaktnät kan påverka särskilt mycket. Förtroendet är förbrukat precis som skrivs på ledarsidan  i BT. Det bästa för William själv vore säkert att hoppa av riksdagen och försöka hitta tillbaka till ett normalt liv. Oavsett hans beteende så är han en människa av kött och blod som hamnat på fel ställe. Han som alla andra har rätt till en andra chans. Men den bör nog inte vara i riksdagen.

Nu är det morgon men jag har inte suttit och skrivit hela natten. Men ville fundera om jag verkligen skulle skriva om Petzälls avgång. Jag tycker att debatten måste nyanseras. Som alltid när drevet går igång mot en enskild person. 

2 kommentarer:

Tony Johansson sa...

Som vanligt en klok analys, Anne- Marie.

Anonym sa...

men borde inte reglerna ändras så man inte får sitta kvar om man inte "kryssats in"? inte för att jag sörjer just det här fallet men i praktiken skulle man kunna muta över folk hur lätt som helst. iofs inte så många som gjort det senaste åren men ändå.

//Niklas