måndag 12 juli 2010

Hetast(?) under Almedalsveckan

Jaha. Så var jag då hemma igen från Gotland. Tur att jag har aircondition i bilen för det var onekligen riktigt varmt på hemvägen. Från Oskarshamn till Borås passerar man ju Målilla som har haft värmerekordet i helgen. (SvD)

Hett var det förstås också under Almedalsveckan. Hjulen snurrade snabbt, eller rättare sagt fötterna travade runt i allt snabbare takt för att hitta bland alla ruiner och gator som såg precis likadana ut. Det blev inte så mycket tid till att skriva. Blev mest en form av dagbok vad jag gjort och inte så mycket tyckande.

De verkligt heta händelserna var förstås Schymans pengabränning och Littorins avgång. Även om jag förstås tycker att folkpartiets utspel om att värna de äldre och alliansens om mer pengar till skolan och kommunerna, bland annat satsning på lärlingsutbildning, var mycket positivt och borde gett mer eko. (DN)

En intressant vinkling av pengabränningen är två professorers uträkning att när man bränner pengar så att de inte finns med i ruljangsen så blir kvarvarande pengars värde högre vilket innebär att de som är rika blir rikare. Nu är det väl inte så stora summor på var och en. Men ändå. Jag tycker förstås att det varit bättre att ge pengarna till dem som verkligen behöver dem. Det finns massor av organisationer där pengar behövs. (DN)

När det gäller Littorin så tycker jag bara att alltihop är en beklaglig historia med bara förlorare (nästan i alla fall).

Det är inte ok att köpa sex. Även om det finns de som tycker att sexköpslagen borde tas bort med motiveringen att de som säljer sex gör det frivilligt. Det kanske finns ett fåtal som gör det frivilligt. Men även om man säger att det är frivilligt så kanske man inte riktigt vet vad man ger sig in på. Många är unga. Men faktumet att det finns "kunder" gör också att det blir en affärsbransch där kriminella handlar med unga flickor för att tjäna pengar. Alla som köper sex borde fundera över två saker. 1. om man skulle vilja att ens egen dotter sysslade med att sälja sig själv. 2. Vilka kriminella som man ger sina pengar till. Det är därför som det finns en sexköpslag.

Jag kan inte avgöra om anklagelserna mot Littorin är sanna. Och detta lär vi aldrig få veta. Ett eventuellt brott är preskriberat. Men samtidigt tycker jag att han borde sagt vad som hänt och satt stopp för alla rykten. (SvD)I stället för att dra in barnen. Likaså borde Aftonbladet ha agerat annorlunda. Inte dragit ut på "affären" i flera dagar för att öka upplagan (antar att det var av det skälet). Moderaterna har inte heller vunnit på själva agerandet. Alltså bara förlorare förutom då möjligen Aftonbladet som gjort vinst på tidningsförsäljningen, kortsiktigt i alla fall.

Att man inte lär sig. Det är alltid bättre att säga sanningen direkt än att mörka. Fel kan alla göra.

Ett yttrande som gjorde mig riktigt upprörd var i en debatt om de nya jobben. Littorin (innan avgången) och Annie Johansson (c) mötte Peter Eriksson och Sven-Erik Österberg (s). Annie tog upp något som hänt 1970. Har glömt nu vad det handlade om eftersom jag mest blev urarg (kunde använt ett hårdare ord)på kommentaren från Sven-Erik Österberg som talade om för Annie att hon inte var född 1970.

Härskarteknik i allra högsta grad. Men hon gav honom svar på tal. Vid en utfrågning senare i veckan på bloggplats H12 (där alla bloggare hade tillgång till datorer och nätverk) kunde jag fråga henne om detta. Och hon hade blivit riktigt arg men berättade också att det inte var första gången. Hur skulle det se ut om man inte kunde prata om det som man själv upplevt? Dessutom visste Annie vad hon talade om. Oavsett ålder.

En annan lite spektakulär händelse var när unga liberaler manifesterade för vård och skola för gömda flyktingar. En fråga som också Folkpartiet ställer upp på.

Men över alltihopa lyste moder sol och gav värme. Ibland lite väl mycket.

Inga kommentarer: