tisdag 13 juli 2010

Alla dess opinionsmätningar

Bäst att passa på att skriva innan det stora åskvädret drabbar Borås. (BT)Jag vill gärna dra ur alla datorsladdar när det åskar. Men just nu skiner i alla fall solen.

Valet kommer allt närmre. Idag ska jag hämta mina personvalsbroschyrer. Och opinionsmätningarna om både det ena och det andra duggar tätt. Många gånger är det avgörande hur frågorna ställs vilka slutsatserna blir.

Idag presenterar Aftonbladet en undersökning om förtroendet för statsministern. Och om han hanterat Littorinkrisen bra. Tolkningen av resultatet avspeglas ofta i rubriken. I Aftonbladet används ordet "rasar". I SvD och DN används ordet "minskat". Men det är så det politiska livet fungerar tyvärr. Är man i opposition tar man ofta till överord som katastrof, rasar osv. Minns själv mina pressmeddelanden under tiden i riksdagen. Även om jag inte tror jag använde ordet katastrof. Men "rasade" gjorde jag nog några gånger.

Man kan alltid som utomstående ha åsikter hit eller dit. När man inte vet alla detaljer så är det viktigt att vara försiktig. I en analyserande text kan man göra det men inte i undersökning där man ska sätta ett konkret betyg. Utan att känna till detaljer så tycker jag att man kunde varit ärlig och sagt sanningen från början.

Tillbaka till opinionsundersökningarna. Idag är alla partier överens om att det är för många undersökningar. (SvD, DN) . Det blir för mycket procentande hit eller dit. Jag håller med. I stället för att diskutera politikens innehåll så att väljarna får veta vad de olika partierna och blocken står för så snöar man in på vad som händer om den eller den mätningen slår in. Vad händer om sd kommer in och vem ska regera med vem i så fall? I stället för att ge järnet och visa på en politik som gör att sd inte kommer in.

Jag håller faktiskt med Mona Sahlin, för en gångs skull, när hon till SvD säger "Någonstans finns det ett tak för när dessa mätningar till slut gör politiken till en tummelplats för procent istället för visioner"

Men det lär väl komma många mätningar innan det är dags för den "riktiga" mätningen den 19 september. Det kommer att krävas en hel del arbete för att resultatet blir det jag vill. Även om alliansen i den senaste mätningen ledde, tror jag, så kan man inte ta något för givet. Jag tänker i alla fall jobba hårt för en alliansseger med ett starkt folkpartistiskt inslag. Och nu ska jag hämta mina broschyrer.

Inga kommentarer: