tisdag 2 februari 2010

Mycket idag

Oj vad det händer saker idag. En ny EU-minister har utsetts. (DN, SvD, Aftonbladet, GP, DN2) Det blev som väntat Birgitta Ohlsson. En kompetent och duktig folkpartistisk riksdagsledamot med utrikesfrågor som specialitet. Hon kommer att göra ett strålande jobb som EU-minister. Hon är modig och vågar tycka annorlunda vilket jag uppskattar, även om jag inte delar hennes uppfattning när det gäller en del frågor, som lagstadgad lika delad föräldraledighet till exempel (däremot så tycker jag ju förstås att föräldrarna frivilligt ska dela lika). Jag kan bara önska henne lycka till. Jag tror att hon kommer att göra en bra insats för mänskliga rättigheter inom EU. Även om det är en av grundförutsättningarna för att vara medlem i EU att ställa upp för de mänskliga rättigheterna så är det långt ifrån detta som gäller i en hel del länder. Flyktingar behandlas ovärdigt och homosexuella diskrimineras.

En annan viktig fråga som stötts och blötts i evigheter är alla barns rätt att gå i skolan, oavsett om man har uppehållstillstånd eller inte. Nu lägger regeringens utredare fram ett förslag där alla barn ska ha rätt att gå i skolan och att underrättelseskyldigheten för socialnämnden och styrelsen för skolan tas bort. Verkligen på tiden. Alla barn har rätt till skolgång enligt barnkonventionen. Och med alla barn så menas inte bara i Sverige födda av svenska föräldrar utan också de barn vars föräldrar inte fått rätt att stanna i Sverige. De kanske inte vågar åka tillbaka till sitt hemland på grund av att de vet mer vad som väntar dem om de återvänder än personalen på Migrationsverket. Om detta kan läsas på regeringens hemsida.

Till sist kan jag inte låta bli att kommentera TV4 och kanal 5:s flopp med att medborgarna skulle SMS:a in vilket parti de tänker rösta på i valet. (SvD, DN) Jag undrar hur de tänkte? Vilken trovärdighet skulle en sådan omröstning ha? Trodde de att alla gruppers röster skulle bli tillgodosedda? Det finns de som även om de har mobiltelefoner inte kan skicka ett SMS. Dessutom kostar det pengar. Om de tänkt lite längre än näsan räcker så borde nog de som hittat på idén insett att det skulle bli de "närmast sörjande" inom de olika partierna som skulle delta. Men att det finns ett gäng sverigedemokrater som är så korkade att de slösar en massa pengar på att SMS:a in till undersökningen kanske man inte kunnat förutse. Men det hela blir bara löjligt. Det visar lite på bristen på seriositet i sakfrågor och i stället visar den procentjakt sd håller på med för att komma in i riksdagen. Vad de ska göra om de kommer in vet vi inte mycket om.

Detta med opinionsmätningar på nätet tror jag överhuvudtaget inte på. Jag tror att det utelämnar många människor som fortfarande inte helt och fullt har anammat datorns herravälde. Det blir allt fler men vi har långt kvar till ett samhälle där alla finns med framför datorn. Därför tror jag inte heller på Aftonbladets opinionsundersökningar som görs via webben. Det är även här bara de verkliga entusiasterna som bidrar (Aftonbladet). Men likafullt spekuleras och analyseras vad som kommer att hända efter valet utifrån sådana opinionsundersökningar. Enligt dagens mätning är det skräcksiffror för alliansen och sd har förlorat vågmästarrollen. Jag blir bara trött på sådana spekulationer. Det är slutresultatet den 19 september som gäller. Det är egentligen inte så lång tid men tillräckligt lång tid för att vända på resultatet både en och två gånger.

Det finns massor med andra saker att kommentera idag men jag måste åka iväg och "återuppstå". Det handlar om att väcka QVIM, projektet för kvinnors företagande, till liv igen.

2 kommentarer:

Anna sa...

Blir ledsen över att du som kvinna är så svag i dina argument. 250 personer hade sms:at på Sverigedemokraterna.
Vad finns det för bevis för att Sverigedemokrater "kapat" undersökningen? Du fiskar bara i grumliga vatten.
Du vill hävda att Sverigedemokraterna är oseriösa.
Visst!!! Jag är inte Sverigedemokrat och du kanske har rätt.
Men Sverigedemokraterna sätter i varje fall Sveriges väljarkår först på agendan. Inte de globala, miljöförstörande, kvinnoförtryckande och egoistiska marknadskrafterna som ni nyliberaler.
Liberalismens idéer härstammar från 1700-talet. Långt innan man ens definierat vad som var ett folk. Vår särart är idag hotad av Kina, Islam och global liberalism och imperialism.
Är du dessa jättars förkämpe mot vårt lilla svaga folk?

Anonym sa...

Tv4 omröstningen visade i princip inte mer än att Sverigedemokraternas sympatisörer är alerta och villiga att gå till valurnan, däremot visade Tv4 att det räcker med omkring 250 väljare för att man ska få panik. Då är frågan varför? Svaret kommer naturligt, man är rädd. Det vi ser här är ren och skär rädsla och därför väljer man att avbryta omröstningen. Varför är man då så rädd? Svaret är lika naturligt, man inser att Sverigedemokraterna har rätt i sin samhällskritik och försöker därför tysta ner dem så att det inte uppstår en spridningseffekt.
SANNINGEN ÄR ILLA HÖRD OCH ENBART DEN SOM FRUKTAR SANNINGEN FÖRSÖKER TYSTA NER DEN.