fredag 12 februari 2010

Importfruar 2

Mitt inlägg igår om kvinnor från Thailand eller andra länder som tas hit av män som sedan behandlar kvinnorna illa väckte enorma känslor. Hittills över 50 kommentarer. Visst kan jag förstå att de som lever tillsammans med en östasiatisk kvinna i ett lyckligt förhållande kan reagera och känna sig utpekad men det var ju inte det mitt inlägg handlade om. Just för dem som har seriösa relationer borde det väl vara välkommet att man diskuterar frågan för att stoppa de män som inte är seriösa utan utnyttjar och förtrycker den kvinna som dessa tagit hit.

SvD följer idag upp gårdagens artikel med varför män kan ta hit en ny kvinna sedan de misshandlat den förra. När Migrationsverkets personal har samtal med den tilltänkta kvinnan så nämner man inte att mannen misshandlat en tidigare kvinna på grund av mannens integritet. Och det finns stöd för detta i den lag som finns idag. Den lagen togs för att det just skulle vara enklare för par från olika länder att komma samman. Vilket jag välkomnar om nu någon tror något annat.

Diskussionen var uppe redan när lagen togs att det kunde finnas de som skulle missbruka lagen. För det är just missbruk det handlar om. För att inte krångla till det för dem som är seriösa är det viktigt att tänka sig för om man ska ändra lagen. Det måste vara tydligt att man kan få varna en kvinna som är på väg att gifta sig med en man som misshandlat andra kvinnor före.

SvD har också ett antal exempel på kvinnor som råkat ut för män som utnyttjat dem. Dessa exempel kan läsas här och här och här och här.

Sedan kan jag väl bara konstatera med anledning av kommentarerna till mitt förra inlägg att det finns en rad män som fortfarande lever i det förgångna och tycker att kvinnor ska vara små mjuka varelser som ska passa upp mannen. Och att det finns män som föraktar kvinnojourer. Varför tror ni det finns kvinnojourer? Just för att det finns män som misshandlar och förtrycker kvinnor. Jag beklagar om någon har tagit mitt inlägg för att jag målar ut alla män som är gift med en utländsk kvinna för presumtiva misshandlare. Det var definitivt inte min mening. Men något dåligt samvete måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionerna.

Bara för att tydliggöra för den som eventuellt kommenterar detta så beger jag mig iväg på ett möte hela dagen. Så förvänta er inga kommentarer förrän kvällen.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Alla de (framförallt) män som skrivit hätska försvarstal för att de tycker att det är rätt att sätta i system att ta hit thailändska (eller andra) kvinnor, har jag inte det minsta förståelse för.

De far ut i en massa invektiv och tar till så föraktande ord de kan för att det är det enda språk de känner till.

Det är inte någon av dessa kommentatorer jag skulle falla för om jag var kvinna, det är då ett som är säkert.

Åke

Anonym sa...

Det är inte de lyckliga förhållandena tidningsartiklarna handlar om. Men det verkar många inte fatta utan de känner sig påhoppade och far ut i kommentarer som kan få en vettig människa att baxna.

Att försvara män som hämtar hem fruar från andra länder, den ena efter den andra, är ju helt sanslöst.

Ja, det ÄR trafficking. Ja, det ÄR slavhandel.

Hade en granne som ägnade sig åt just det. Tror dock han behandlade flickorna ganska väl, men de var i hans egendom. Han talade om att det ligger i deras natur att vara "följsamma". Samtliga dessa flickor kunde vara hans barnbarn.
När jag en gång frågade honom var t ex Poh tagit vägen svarade han att är man inte nöjd är det bara att byta.

Det var mycket, mycket obehagligt!

Janne

Nils Dacke sa...

Du verkar fortfarande inte fatta att man INTE ska peka ut ett lands kvinnor eller män för den delen heller. Varför inte ta upp problemet med importfruar från Danmark eller USA eller det motsatta dvs Svenska kvinnor som blir utnyttjade i utlandet?

Givetvis ska ingen part utnyttja den andra detta är ju självklart att man inte behöver skriva om det.

Om 36 Thailändska kvinnor uppsökte ROKS förra året av anledningar vi inte vet, är detta ett stort problem?

Anonym sa...

Inte heller lätt att vara europe i Thailand... eller som vi brukar säga, "Wellcome to the land of Lies"

Många av thaitjejerna som kommer till Sverige/Europa är bara ute efter pengar och åker hem när gubbens plånbok är tom... kanske beskyller honom för det ena och andra först. Läs detta innan ni "importerar"!

http://threefrogs.se/Thailand.html

Anonym sa...

De män som lever i romantiska, långa, seriösa förhållanden med sina utländska (ffa thailändska) fruar, har spottats på länge av samhället. De är en grupp som det är legitimt att skriva och säga vad kränkande som helst om, eftersom de är etniskt svenska, heterosexuella män. Det har skrivits mängder av artiklar i över 20 år om detta fenomen, men ingen regering verkar ha rört ett finger för att ändra på det. Varken för männen, kvinnorna eller deras barn.

Baksidan - fruimporten - slavhandeln, har tydligen setts som någon annans problem. Det är alldeles för sent man gör någonting åt detta fenomen, som är viktigt, men bara en liten del av problemet. Den andra delen, med legaliserade kränkningar av vissa män (och därmed deras fruar och barn), just för att dessa men är etniskt svenska och heterosexuella är det ingen som funderar över. För tillhör man en sådan grupp kan man inte diskrimineras. Att kränka dem är så legitimt att rätten finns inskriven i lagboken.

Anonym sa...

I relation till detta förhållandes lilla problem med "importfruar" från Thailand.
Hur rankar du då dom tusentals barnäktenskap som invandrarflickor tvingas till varje år i Sverige?
http://sydsvenskan.se/sverige/article161867/Flickor-radda-bli-bortgifta-pa-lovet.html

Eller importen av muslimska kvinnor?
http://politisktinkorrekt.wordpress.com/2009/07/15/fall-fran-fonster-i-malmo-var-inte-hedersmord/

Är dessa obehagliga problem oviktiga eller är invandrarflickor och muslimska kvinnor mindre värda, eftersom detta sopas under mattan?
Detta luktar både rasism, och omvänd rasism.

Eva sa...

Nils Dacke skriver:
"Om 36 Thailändska kvinnor uppsökte ROKS förra året av anledningar vi inte vet, är detta ett stort problem?"

Nej, varför skulle det vara ett problem. Att män slår kvinnor, oavsett var kvinnorna kommer i från, är naturligtvis inget problem.

SLÅ DOM BARA!

Nils Dacke, använder du ridspö också?

Ursäkta, men du verkar vara ett pucko av stora mått.

Eva

Anonym sa...

Dacke: Fast ROKS siffra är 515 och inte 36 (38 st. i Värmland enligt artikeln debattartikeln av Eva Eriksson i SvD igår). Och ROKS är bara EN del av kvinnojourerna.

Anonym sa...

Visst är det ett problem att kvinnor blir kränkta på detta sättet av ett fåtal män. Jag anser att kvinnorna borde delges om mannen har en historia av kvinnomisshandel.
Dock måste jag påpeka vissa fel som figurerar i debatten. En kvinna som fått uppehållstillstånd blir inte avvisad under den tiden uppehållstillståndet gäller, såvida hon inte döms för grova brott. När den uppehållstillståndet gåt ut, görs en ny bedömning. Om hon inte är kvar i relationen med mannen så tittar man på vilka andra relationer som byggts upp, om hon etablerat sig i Sverige. Det räcker med att hon fått ett jobb, har vänner eller har ett barn som går i skolan för att hon ska få permanent uppehållstillstånd. Om dessa utsatta kvinnor kände till detta så skulle dom agera på ett annat sätt. Dom skulle nämligen gynnas av att lämna sin partner snarast möjligt och etablera sig på annat sätt i samhället. Få vänner eller hitta en ny man. Väljer de att leva i ett förhållande som isolerar dem, kommer de inte anses vara etablerade efter två när uppehållstillståndet går ut. SvD målar upp en hemsk bild om att när kvinnan lämnar mannen så blir det automatiskt utskickade. Så är det verkligen inte. Detta är kanske något som även kvinnojourerna borde informeras om. Enligt artikeln är de inte särkilt insatta.

Anonym sa...

Hej!

Glömde säga att i de allra flesta fallen är det inte migrationsverkets personal som samtalar men kvinnan som du skrev:
"När Migrationsverkets personal har samtal med den tilltänkta kvinnan så nämner man inte att mannen misshandlat en tidigare kvinna på grund av mannens integritet".
Det är nämligen så att uppehållstillstånd måste man söka från sitt hemland, sedan snällt vänta i hemlandet tills ärendet är behandlat. Därför är det ambassadpersonal som gör en intervju med kvinnan. Hon kommer i princip aldrig i kontakt med någon från Migrationsverket förrän det är dags att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Olbap sa...

Vänstervridna farbror-barbros och svenska "bitterfittor" börjar bli nervösa - att etniskt svenska män tröttnat på etniskt svenska kvinnors okvinnlighet. Det är skälet. Finns inget annat skäl. Om svenska kvinnor hittar tillbaka till en feminitet, då kanske trenden vänder.

Anonym sa...

Tack, Anne-Marie, för du försökte nyansera debatten lite. Däremot uppskattar jag verkligen INTE: "Men något dåligt samvete måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionerna." Jag kan naturligtvis inte tala för alla, men min reaktion beror på att jag redan är trött på alla gliringar och skitsnack som finns om detta. Folk har redan rasist-liknande fördomar om utländska kvinnor och konstiga idéer om män som är gifta med dom. Vi behöver inte mer av detta!! Jag har varit lyckligt gift med en Ukrainska nu i 10 år, och jag har inte lust att höra mer sådant. Det finns tillräckligt med fördomar och folk med fel uppfattning. Ske det nu underblåsas också med sådan smörja? Det måste vara ett fåtal rötägg som ägnar sej åt att utnytja och sedan slänga ut kvinnor på löpande band. Visserligen måste det åtgärdas på något sätt mot detta fåtal individer. Men tänk på att ni genom en onyanserad debatt samtidigt riskerar att hetsa mot de som har fullständigt normala förhållanden, dvs de allra flesta!

Anonym sa...

"Men något dåligt samvete måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionerna."

Å, det gamla taffliga retoriska ingen-rök-utan-eld tricket.

Eva är rasist, som ser ner på asiatiska kvinnor.

Om hon bemöter detta så måste det ju vara sant, för "måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionen."
Om hon låter bli att bemöta det så samtycker hon till att hon är rasist.

Eva är rasist. Quad erat demonstrandum.

Åke sa...

Jag försöker förstå varför denna Evas kommentar får en anonym att kalla henne rasist.

Det finns, vad jag kan se, inte ett uns av rasistiskt uttalande i hennes kommentar.

De män, däremot, som väljer att förbruka asiatiska och andra kvinnor som vore de varor på ett löpande band, har en människosyn som inte förtjänar någon respekt.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag kan erkänna att jag lite provokativt använde samma begrepp i detta inlägg som mitt tidigare. För att understryka att det är de män som tar hit en ny kvinna när han tröttnat på den gamla som jag menar inte de par som har en bra relation. Jag tycker att man ska få gifta sig med vem man vill. Men den som kommer hit som nygift utan att ha några andra vänner än den nya maken eller makan för den delen också är oerhört utelämnad jutst till en person. Och om man inte får någon kunskap om hur samhället fungerar så har man mycket lite skydd om det går illa.
Det är lika illa vem det är, oavsett om det är en svensk man eller någon med annan etnisk bakgrund. Det är viktigt att den här frågan lyfts. Inte minst för att de som lever i bra relationer ska slippa gliringar.
Och som sagt är jag ingen feminist men jag tror på jämställdhet Och självklar är jag emot barnäktenskap.

StockholmNative sa...

Hej allihopa...Kul att debatten fortsätter men litet ledsamt att de fall som tas upp i SVD är anonyma och många av kommentarerna till blogginläggen är också anonyma. Det vore väl bra om någon drabbad trädde fram d v s de kvinnor som anser sig drabbade och de män som påstås bära skulden till allt detta också erbjuds möjlighet att träda fram i media. Om inte de drabbade nu erbjuds möjlighet att träda fram i offentligheten så blir man ju onekligen misstänksam. Hag själv suttit häktad i tre veckor för "grov kvinnofridskränkning" och dömd för misshandel, blivit av med jobbet (taxilegget), sjukpenninggrundande inkomst nedsatt till noll (fkassan slarvade bort arbetsgivarintyg i postgången), blivit vräkt från min lägenhet i centrala stockholm då jag och min nyfödda dotter och son i Filippinerna, bägge svenska medborgare var strandsatta i Filippinerna i över ett och ett halvt år utan inkomst. Mina barn är fortfarande kvar i Filippinerna och de har inte rätt till barnbidrag och det är omöjligt för oss att kunna uppfylla de krav som myndigheterna i Filippinerna ställer på att att utfärda pass till min flickvän och det kostar 1700 kr att ansöka om ett provisoriskt pass för min son och dotter. Det är så bra Anne-Marie Ekström att du med dina åsikter möjliggör denna personförföljelse som faktiskt kan innebära att det plötsligt är acceptabelt att människor som vill leva tillsammans inte får det och svenska barn i utlandet saknar försörjning och inte får stöd och hjälp via svenskt konsulat och ambassad. Jag hoppas att verkligheten till slut kommer ikapp den här debatten. Mina tidigare importfruar har det bra här i Sverige och jag tycker ni ska kontakta dem och höra efter hur de hade det i sin relation till mig tidigare. Men som sagt jag förväntar mig inte att det kommer att ske någon objektiv genomgång av verkligheten. Men när ni är klara med att förgöra dessa män så frågar jag mig försiktigt vem som skall försörja barnen när de inte längre har någon pappa. Är det månne i det läget som mammorna tvingas till prostitution eller leva i sus och dus via socialtjänsten? Lycka till med din häxjakt

Anonym sa...

Människor är individer, det finns både goda och dåliga. Att generalisera som ROKS och Anne-Marie Ekström gör visar på en inskränkthet som är typisk för människor som vill se allt som svart eller vitt. Det är en mänsklig rättighet att få gifta sig med vem man vill oavsett om denne person är svensk eller thailändare. Men att som Anne-Marie Ekström använda kränkande, nedsättande ord om män som träffar sin partner utanför Sverige tycker jag är ett lågvattenmärke för en politiker. Detta har ingenting med "importfruar" att göra utan vilken människosyn en individ har. Att en politiker tar ordet "importfru" i sin mun visar på en nedsättande syn på män som träffar sina fruar utomlands. Är inte detta på samma låga nivå som de män som utnyttjar kvinnor? Vi har ett val i höst och nu gäller det att se till att vi inte får in personer som Ann-Marie Ekström vare sig i riksdagen eller i kommunalfullmäktige.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag har aldrig sagt att man inte får gifta sig med vem man vill. Kan du som påstår det peka på var jag skrivit det. Jag är liberal och tror på att människan kan välja sitt eget liv.Men det som är viktigt att komma ihåg är att ibland kan någons frihet bli en annan människas bur. Ingen människa äger någon annan. Oavsett vem man är eller varifrån man kommer. De kvinnor som lämnar sitt hemland och alla sina vänner är väldigt utelämnade när de kommer till ett nytt land och är beroende av den de gift sig med. Jag bedriver ingen häxjakt men jag vill att dessa kvinnor ska veta vad som väntar dem och att de ska få en introduktion till hur det svenska samhället fungerar. Jag vill medverka till att de inte hamnar i en bur. Jag vill självklart inte stoppa dem som har en äkta och bra relation.

Anonym sa...

Den stora frågan är:
Varför kallar du detta importfruar?

Det har ingenting med att utländska kvinnor gifter sig med svenska män utan det är människor som utnyttjar andra människor. Du insinuerar också hela tiden om att det finns andra motiv, t.ex. "Men något dåligt samvete måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionerna". Jag reagerar över din syn på dessa män.

Jag tycker att du kränker människor med dina ordval och din syn på män som träffar utländska kvinnor, oavsett vad du nu säger. Du är en skam för politiken. Återigen, Varför skriver du "importfruar"?

StockholmNative sa...

Häxjakten är igång och denna kampanj är skamlig och en skymf mot svenska män och kvinnor med utländskt ursprung och ytterligare ett avskyvärt angrepp på kärnfamiljen i Sverige...listan på offer är lång och blir bara längre och längre. Citatet från Veronica Palm (s) talar sitt tydliga språk – "Rapporterna är alarmerande. Man måste även kolla på hur rutinerna för tremånaders besöksvisum ser ut på ambassaden i Bangkok. Man kan få ett sådant efter att bara ha haft internetkontakt. Det finns en risk att vissa som kommer hit lever som slavar här." Uttalandet tyder på ett förakt för kvinnor från andra världsdelar där syftet är att försvåra familjebildning mellan svenska män och kvinnor med utländskt ursprung. Fördomarna som underblåses genom denna kampanj är skrämmande.

Anonym sa...

Citat från bloggen "Vi i Sverige":

Att använda ordet ”fruimport” borde betraktas som höjden av sexism. Det utmålar kvinnor från andra länder som viljelösa föremål som kan importeras utan att de själva har något att säga till om. Verkligheten i de allra flesta fallen är istället att starka kvinnor söker svenska män därför att de inte accepterar kvinnosynen i sitt hemland. De tar initiativet till att förbättra sin situation. Svenska män har gott rykte för att vara jämställda och ta ansvar för familjen. När kvinnor från Thailand, Kina eller Vietnam söker svenska män är det för att bygga upp en jämställd familj, inte för att de vill komma till det kalla Sverige med sitt konstiga språk.


Länk:

http://viisverige.blogspot.com/2010/02/starka-kvinnor-soker-svenska-man.html

Anonym sa...

Vi får inte glömma att i en relation finns det alltid minst två versioner om vad som har hänt.
När det går snett i äktenskapen med thailändskor får vi alltid bara höra om kvinnans version. Hon säger sig ha blivit utnyttjad, misshandlad och utkastad. Vad som har hänt dessförinnan vet vi oftast inget om.
Men hur många män är det som först blir utnyttjade så att kvinnan kan komma hit och sedan avvisade och förkastade när hon väl är här? Många thailändska kvinnor är beredda att gifta sig med vem som helst, bara för att komma ut från Thailand. Här i Sverige räknar hon med att bli försörjd och dessutom att mannen regelbundet skickar pengar till hennes familj i Thailand. Samtidigt planerar hon ett liv med en annan intressantare och kanske rikare man. En sådan miljö är ganska avtändande och så sätter processen igång. En process som har framkallats av icke infriade förväntningar hos båda parter. Är det endast mannens fel?
Nu talar jag bara om de misslyckade äktenskapen som jag tror är i klar minoritet. De andra lyckliga äktenskapen tycks inte existera bland all hatpropaganda mot svenska män som föredrar att gifta sig med en kvinna från andra sidan jordklotet. Det finns faktiskt anledningar till att många gör så. Jag har gjort det själv.

Anonym sa...

Rent nonsens och rättsvidrigt av en som vill sitta i riksdagen.

" Men något dåligt samvete måste väl ligga och gnaga någonstans med tanke på reaktionerna. "

Min reaktion är sund och ett resultat av din metod för skuldbeläggning av mig som man boende i Sverige med utländsk kvinna. Det handlar inte om dåligt samvete på grund av min relation. Det handlar om en reaktion baserad på att du visar manshat som dina misandriska gelikar.

Har du ens läst det sammelsurium till rapport ROKS har om immigrerande maka till man bosatt i Sverige? Det ROKS kallar för Täckmantel: Äktenskap

För att använda din egen metod är du en skam för politiskt valda - respektlös inför mäns lika rätt inför lag - och förstör dina barn och barnbarns relationer med din hatrök utan eld.

Det är fullständigt självklart att en man med rättsmedvetande blir upprörd och sårad av det misandriska slentrianmässiga skuldbeläggandet av alla män i Sverige som ska bevisa sin oskuld inför skvallertanter.

Här finns det skrivet om rapportens skvaller.
http://www.thaisex.se/index.php/topic,5478.0.html

Anonym sa...

Hej!jag vill kommentera den ensidiga
synen på svenska män och innport kvinnor!Det finns kvinnor som till
vilket pris som helst förför äldre
män som dom sen överger för att hitta
en rikare man /eller på falska grunder för migrationsverket upp givit att för att få förlängt upphålls till stånd/arbetstillstånd
och 4 veckor spårlöst försvunnit in i
och den man som har ställt upp för denna kvinna värdighet är helt bort gjord. Det system är väl utvecklat jag har värninor till min för detta sambo har gjort och lyckats.
måtte Miggrationsverket få upp ögonen på detta fenomen inga tidningar vill skriva om en öppnare debat efterlyses. PS:Högaktar Kvinnor.

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)