söndag 14 februari 2010

Seriösa relationer ska självklart stöttas

Först vill jag verkligen be alla som missuppfattat mina tidigare inlägg om "importfruar" om ursäkt. Det har aldrig varit min mening att kritisera seriösa och riktiga relationer eller bedriva någon häxjakt. Det jag reagerar på är de män som verkligen "importerar" fruar. Ibland den ena efter den andra på mannens villkor. Enligt mitt sätt att se så kan man aldrig kalla en person, det må vara man eller kvinna, som kommer hit av kärlek för import. Det är väl där missförståndet uppstått.

De som känner mig vet att jag definitivt inte är någon rasist utan jobbar för ett Mångfaldssverige. För mig är det viktigt att man ska kunna ha ett fritt val, och landgränser har ingen betydelse för kärlek, men om valet begränsar friheten hos någon annan så säger jag nej.

Därför är det viktigt att de män som tar hit kvinnor för att förtrycka och utnyttja dem stoppas.

För den skull får det inte bli svårare att komma till Sverige när det gäller en seriös relation. Lagen behöver förmodligen ses över. Den på ambassaden som utreder förhållandet i kvinnans (eller mannens) hemland kanske ska få utökat ansvar att informera om förhållandena i Sverige. Så man vet sina rättigheter och skyldigheter redan innan flytten till Sverige. Det kanske kan upplevas som onödigt när det är ett problemfritt förhållande men det kanske kunde bidra till att det jag kallar "import" upphör och därmed också de riktiga relationerna inte ifrågasätts.

Något som jag föreslagit redan när jag satt i riksdagen är att man ska få någon form av introduktion till hur det svenska samhället fungerar när man kommer. Vilka rättigheter och skyldigheter man har. Detta ska gälla alla som kommer till Sverige som anknytning, antingen det är en svensk medborgare eller en flykting som man flyttar till. Detta är något som också tagits upp av regeringen i samband med utredningen om hur samhällsinformationen ska se ut som ska bli obligatorisk för alla som får uppehållstillstånd som flykting.

Jag har lärt mig en hel del på den här debatten. Jag har förstått att det finns många familjer med olika bakgrund som får utstå en hel del på grund av detta. Just för att det finns män som missbrukar sina rättigheter. Det är inte acceptabelt. SvD har idag en artikel om familjer som har det bra. Bloggen "Vi i Sverige" har kommenterat ett av mina tidigare inlägg.

Jag tycker att det är bra att SvD lyft de här frågorna. Debatten har behövts. Både för att kunna få stopp på de män som utnyttjar kvinnor men också för att lyfta de problem som möter seriösa relationer på grund av att några missbrukar sina rättigheter. Jag visste att det fanns de som utnyttjar men inte att seriösa relationer ifrågasätts just på grund av detta. För mig är det självklart att alla har plats i Sverige oavsett varifrån man kommer. Så länge man respekterar mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

18 kommentarer:

Wunder sa...

Seriösa förhållanden? Hmmmm ... det finns gott om olika slags förhållanden .. seriösa och oseriös. Både inom Sverige och över sveriges gränser. Skulle gissa att den modärna mannen eller kvinnan har en 3-4 giftemål eller samboförhållanden i bagaget innan det är dax för pension. Som det ser ut just nu ... troligen fler. Och dagens tendens med knullkompisar verkar ju föga seriöst ... eller?

Men .. av någon konstig anlednig så ställs det betydligt högre krav om man träffat någon från fjärran land.

Och att ragga på krogen är helt OK - men att ragga i Thailand är det snuskgubbar som gör.

Hur är det egentligen - är det OK att Kirunagubbarna bjuder ryska damer till danstillställningar för att se om de kan få en livskamrat eller i alla fall några ligg om det inte funkar helt ut? Är det tillräckligt seriöst?

Och - handen på hjärtat - har vi med det att göra över huvud taget?

Anonym sa...

Lite andra reflektioner, om än "off topic".
I Luleå finns, enligt artikeln, trehundra personer med thaibakgrund. Dessa har startat två restauranger och två affärer.

Jämför gärna denna innovativitet med andra invandrargrupper.

Hur många irakiska och somaliska restauranger finns det, i hela Sverige, överhuvudtaget?

Hur många thailändare lever på bidrag?
Hur många thailändare ställer krav på särbehandling. Hur många thailändare har fått 60 000 genom DO?

Anonym sa...

På min arbetsplats är vi 8 män ( av totalt 38) som är gift eller sambo med kvinnor från andra länder. 2 från Ryssland och 6 från Thailand.
Alla våra förhållanden är lyckliga, tyvärr så svärtar Svenska Dagladet påhejad av rabiata Svenska feministiska bitterfittor ner våra relationer samt smutskastar och förminskar våra kvinnor till handelsvaror.
Det här är INGENTING annat än en brun rasistisk smörja!!

Unknown sa...

Jag tycker migrationsverket har stort ansvar här. Ser de en man som haft två - tre fruar på kort tid (inom två års marginal per fru) borde de ifrågasätta om det är en seriös relation. De borde kunna ta in referenser från ex-fruarna innan de beviljar den nya frun visum. De har säkert inte dessa verktyg idag men de borde få det då kvinnan som kommer hit hamnar i en väldigt sårbar situation. Ska man adoptera barn nagelfars man från topp till tå för att skydda barnet - jag efterlyser något liknande när det gäller "fru-import" och det kan konstaterats mannen redan haft flera kortvariga relationer.

När frun väl kommer hit är det mycket viktigt hon lär sig svenskan snabbt. Men redan från dag ett kommer hon att motarbetas. Detta pga att hela det politiska etablissemanget sagt att de som kommer hit olagligt och utan visum (dvs flyktingar) ska ha gräddfil och gå före anhöriginvandrarna. Varför? Anhöriginvandrarna har väl lika stort behov att att lära sig svenska som de illegala invandrarna. Flyktingarna får dagersättning, 71 kr per dag. Det får inte frun som kommit hit så hon blir beroende av mannens goda vilja. Hon borde kunna få någon form av studiebidrag som är på samma storlek som flyktingarnas dagersättning.

Jag är själv gift med en kinesisk kvinna. Varför? Ingen svenska ville ha mig och livet måste ju kunna erbjuda mer än ensamhet så jag for till Kina. Jag hoppas hon blir min första och sista fru. Som sagt det finns seriösa relationer och de som inte är det borde migrationsverket få stoppa.


Jonas Karlsson

Wunder sa...

Gammal: trevligt att höra att du hittade en livskamrat i Kina.

Tyvärr är det så att det troligen finns många svenskar som anser att ditt beteende var osmakligt och bedrägligt. Åka till Kina för att ragga fru? Så gör man inte!

Jo faktiskt - så gör man. Det är inte mer fel än att ragga på krogen.

Anonym sa...

Vad är detta en politiker som ber om ursäkt och erkänner misstag?
Nu steg du lite i mina ögon, synd bara att det va tvunget att komma en artikel i en tidning innan det blev sant / Wiktor

Anonym sa...

Till Gammal.
Först och främst vill jag önska dig lycka till med din livskamrat :-)
Men tyvärr kommer du att drabbas av vänner,arbetskamrater och grannars menande blickar och viskningar ja till och med öppet rasistiska uttalanden och dom värsta är faktiskt Svenska kvinnor som gjort detta till en konstform.
Jag sade tidigare att vi är 8 män av 38 som har kvinna från ett annat land men det skall vara 10 män 2 Ryskor 1 Polska 7 från Thailand.
Jag hoppas att du Anne Marie Ekström kan bli en politisk röst för oss när du nu förstått att detta är ett problem som det inte talas om.

Sofia sa...

Vad trist att vara ihop inte för att man faktiskt älskar varandra utan för att den ena tänker "ingen annan vill ha mig så hon får duga" och den andra tänker "måste vara ihop med honom för att överleva, vill inte egentligen". Skillnaden när det gäller thailändska restauranger och somaliska eller irakiska restauranger är ren efterfrågan. Det finns ingen efterfrågan på somaliska restauranger medan Svensson skriker efter thaimat. Det öppnas en thaikiosk i varenda gammal korvmoj. Det togs till och med upp i programmet "Landet Brunsås". Du som skriver om att det är många på ditt jobb som har ryska och thailändska fruar och att det är lyckliga förhållanden, vilka är det du frågar då, gubbarna på ditt jobb eller deras fruar? De kanske har en annan bild av saken.

Anonym sa...

Sofia...din kommentar sammanfatar allt det jag skrivit om.
Det är ett inlägg som luktar vardagsrasism som vi får utstå nästan dagligen.
Att du förutsätter att min fru tagit mig för pengarna.
Jag kan meddela dig att min fru tjänar minst 100% mer än mig.

Nej Sofia jag tycker verkligen att du skall ta dig en allvarlig fundering över vad du är för människa.

Anonym sa...

Det är lustigt att läsa alla kommentarer. Det är mycket "tyckande" och många "experter" som inte själva har någon som helst erfarenhet av att vara gift med någon från ett annat land. Våra kära politiker som skriver denna blogg efterlyser en introduktionskurs om hur det svenska samhället fungerar. Det är skrattretande att höra.
Själv bor jag i Stockholm och jag är sedan elva år gift med en kvinna från Ryssland. Inte ens i Stockholm går det att få en SFI-utbildning som är värd namnet.
Efter det första året var det omöjligt att läsa svenska på heltid på t.ex. Komvux, istället föreslog skolan att min hustru skulle läsa engelska, vilket jag tycker är lite onödigt för en som redan har universitetsbetyg i engelska.
Jag tycker att du Ann-Marie Ekström skall sätta dig in i hur verkligheten ser ut innan du går ut och tycker en massa.
De flesta av min hustrus vänninor har flyttat ut från Ryssland av den enkla anledningen att i deras hemland är det i stort omöjligt att hitta en man som har ett bra arbete och som inte super, slåss eller bedrar dem.
De anser att vi svenska män liksom andra män i västeuropa är betydligt tryggare än männen i deras hemland.

Anonym sa...

"Seriösa relationer ska självklart stöttas"

Tycker du Ann-Marie Ekström att du på något som helst sätt har stöttat seriösa relationer genom ditt och andra kvinnors sätt att uttrycka er? Du skriver "importfruar" och skriver flera gånger om män som importerar sin fru.
Du har gjort allt du kan för att sprida fördomar och kränka oss män som är gifta med kvinnor från andra länder.

Anne-Marie Ekström sa...

Hur många gånger ska jag behöva säga att det är de som inte behandlar sina kvinnor väl som jag vill åt. Inte de som lever i lyckliga förhållanden utan förtryck. Jag har förstått att detta är ett mycket känsligt ämne men var och en som vet med sig att han inte tillhör den gruppen som misshandlar och förtrycker borde ju i stället gå ut och fördöma dem som gör det för att tala om att alla är inte sådana. I stället för att skjuta på budbäraren. Och känna sig kränkt.
När det gäller SFI tror jag det är olika på olika ställen i landet. På en del håll får alla gå på SFI. Däremot inte introduktion och det ska vi försöka ändra på, i Borås i alla fall.
Sedan finns det en del kommentarer, som får mig att undra. Föraktfullheten mot svenska kvinnor. Att vi inte är feminina och därför måste man söka sin kvinna någon annanstans. I ett mejl jag fått direkt ifrågasätts om min man tycker om att jag är borta mycket som politiker eller tiger och samtycker.
Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet. Och det är jag tacksam för. Jag vill inte vrida klockan tillbaka.
Men självklart är det upp till var och en att leva det liv han eller hon vill men den enes frihet får inte skapa ofrihet för någon annan.

Anonym sa...

Det som är så skrämmande med dig, Ann-Marie, det är att du inte tycks fatta att du kränker människor med ditt sätt att uttala dig. Du skriver att du inte vill komma åt de som lever i lyckliga förhållanden men trots detta generaliserar du utan att på något sätt vara saklig i din kritik.

Vad du vill och vad du uttrycker är tydligen två helt skilda saker, eller så är din "vilja" bara en efterhandskonstruktion...

Du kränker en hel grupp, för att en liten del missköter sig. Är det som vanligt att "ändamålet helgar medlen"?

Jag hoppas att dina väljare inser hur din syn på liberalism är.

StockholmNative sa...

Vad tyst det blev på SVD och Hannes Delling...tog de timeout??? Vad tror du Anne-Marie Ekström?

Anonym sa...

Jaha, Anne-Marie, det är intressant att läsa rubrikerna dina. Först var det ett kavat "Stoppa importfruar". Massor av negativa reaktioner som du inte väntat dig, eftersom du är populist och gärna flörtar med SDs väljare. Ni håller ju på att förlora er riksdagsplats till dom. Sedan blev det mindre stöddigt ("jäklar, hur ska jag slingra mig ur det här?") med "Importfruar2". Uppföljaren blev inte heller någon Oscar, kan man säga, så det blev en halv pudel: "Seriösa relationer ska självklart stöttas". Fel, Anne-Marie. Du ska ge fullständigt fan i andras relationer! DET är liberalt, nämligen! Ingen har bett dig lägga dig i saker du inte har med att göra, så enkelt är det. Misshandel är straffbart alldeles oavsett situationen i övrigt. Det är sådant POLISEN skall lägga sig i då det förekommer. Om någon idkar traditionell (som det blivit) svensk seriemonogami så är det inte din business, oavsett vilka nationaliteter som är inblandade. Och när du framhärdar med att ideligen använda det ytterligt nedsättande uttrycket "importfru" då bör du SKÄMMAS!!!

StockholmNative sa...

Artikelserien fick ett abrupt och snöpligt slut men jag fick en tweet från redaktionschefen som jag också svarade på.

RT @MJSvD: @StockholmNative Tyst? Vi har haft en artikelserie med rep 4 dagar i sträck. Nu är den över. Men vi lär återkomma. ^CE

@MJSvD Hoppas verkligen det eftersom vi är många som har det svårt just nu och svenska barn kommer i kläm för inget görs

Anonym sa...

stoppa rasisterna på svd och roks

Anonym sa...

Jag blir så trött på detta osmakliga påhoppande på Thailändska kvinnor som om man kunde dra alla förhållanden och alla svenska män och alla Thailändska kvinnor över en kam. Är alla svenska kvinnor likandana? nä inte alla svenska män eller thailändska kvinnor heller! Lämna oss i fred från detta kontinuerliga skitsnack, förtal och rasism! Vi lever i en värld där ni kvinnor inte kan kontrollera vilka kvinnor vi vill träffa och leva med. Ni vill kontrollera och ha makten över alla Svenska män men tyvärr så är det några som vågar stå emot era kvoteringar och slipper vara en nickedocka i livet. Tack och hej leverpastej!