onsdag 3 februari 2010

Efter trygghetsvandringen

Här kommer mitt fjärde blogginlägg för dagen. Men jag måste ju kommentera vår Trygghetsvandring på Hässleholmen. Som tur var kom det ingen snö den dryga timmen vi var ute. På denna timme hann min grupp gå Åsvägen fram och tillbaka. Nästan hela i alla fall. Man kan väl säga att det var bra spårsnö. Trots den myckna snön hade folk trotsat denna och tagit helt andra vägar än som man planerat en gång i tiden. Det var många som korsat Åsvägen på ställen man inte borde. I stället för att gå runt till en gångtunnel så korsar man vägen rakt över till busshållplats och skola. Många gånger med livet som insats. Särskilt vid Fjärdingskolan går man vid sidan av vägen i stället för att gå i gångtunneln under vägen. Ofta utan reflexer och med mörka kläder. Det är ett under att ingen blivit påkörd.

Dessutom kan jag inte förstå varför det inte kan vara 30 km utanför både Fjärdingskolan och Bodaskolan. Även om de ligger en bit från vägen så rör sig ju barn däromkring. Jag kan inte förstå varför det är bilarna och de vuxna som kör genom Hässleholmen för att kunna gena över lasarettet, som man inte får, som ska ha företräde. De kan man inte ändra på men de som bor på området och tycker att det är obehagligt att gå genom en tunnel ska tvingas göra det. Det måste vara något som är fel. För att få en bättre boendemiljö på Hässleholmen och för att göra området tryggt måste bilarna anpassa sig till människorna, inte tvärtom. Många människor passerar över vägen varje dag. På väg till skola eller affär eller busshållplats. Jag tror inte på gupp eller att man ska tvingas stanna i väntan på att folk ska kliva på bussen. Men lite utbuktningar här och var så bilarna får köra lite slalom skulle nog sänka hastigheten och de som inte nödvändigtvis behöver åka på Åsvägen kanske väljer en annan väg.

Det vi konstaterade under trygghetsvandringen var egentligen saker jag visste. Kanske missade vi en del för att vi fokuserade på redan kända problem men till våren ska det vandras igen med förhoppningsvis mindre snöhögar eller inga alls. (fast med den här mängden snö som ramlar ner från himlen kommer vi väl att ha snö till midsommar) och då ser man andra saker.

Få se om jag kommer ur sängen i morgon efter mer än en timmes snöskottning och en dryg timme snabb vandring, delvis i en decimeter snö. Kroppen har väl fått vad den tål idag. I morgon bitti väntar Borås-mingel.

Inga kommentarer: