måndag 8 februari 2010

Måndagsnytt

Måndagsmorgon och som vanligt väntar en intensiv vecka. I morgon bär det av till Stockholm för Skatteverkets insynsråd. Mötet är på onsdag men vem sjutton vågar chansa att tåget kommer fram i tid. Och om det skulle det, så är det mycket liten marginal tills mötet börjar. På torsdag är det integrationsgrupp och fredag är det möte om det urbana utvecklingsarbetet (det som bland annat bedrivs på Hässleholmen i Borås för att få fler människor i arbete) med deltagare från flera håll i landet. När i hela världen ska jag hinna jobba. För jag är ju fritidspolitiker. Fast det förstås det finns ju helger. Men på söndag ska jag spela tennismatch i serien för damer 40+ i Falköping.

Om jag beger mig utanför min egen lilla värld och tittar runt bland dagens nyheter så är förstås den tragiska händelsen att två svenska soldater dödats borta i Afghanistan den som berör mest. Jag sänder en tanke till deras anhöriga i deras sorg. (DN, SvD, SvD2)

Det är beklagligt att människor får sätta livet till för att värna demokrati och mänskliga rättigheter. För det är ju bland annat för att värna flickors rätt att gå i skolan och kvinnors rätt till ett eget liv som soldaterna finns där. Skulle inte västvärlden finnas på plats finns risken att talibanerna vrider klockan tillbaka till förtryck av människor och då särskilt kvinnor och flickor. För mig känns det fel att man över huvud taget tänker tanken att förhandla med talibanerna, vilket diskuteras på allvar. Men jag kanske hade tänkt annorlunda om det var någon som stått mig nära som varit en av de två som dödades.

Till något helt annat. Nu har även riksmedia hittat hitta.ses oretuscherade bilder på människor och registreringsskyltar.(SvD, Sydsvenskan, SVT DN m fl) Något som jag uppmärksammade lokalmedia om för en månad sedan. Ett reportage i Radio Sjuhärad och en artikel i BT. Plus en artikel på Politikerbloggens hemsida. Plus ledare i Södermanlands Nyheter

Jag tycker det är märkligt att man kan åka runt i bostadsområden och fotografera privata hus och villor och sedan lägga ut dem på nätet med ansikten klart identifierbara och tydliga registreringsskyltar så att man kan identifiera dem. Tänk om en bil står på "fel" plats. Att lägga ut bilder på en stadskärna dit folk kan förväntas åka för att turista eller något annat kan vara helt ok om man ser till att inte personer kan identifieras men vem som kommer hit som turist har någon glädje av att se mitt hus och mina maskrosor. Det är märkligt att sajter som eniro och hitta.se har samma utgivningsbevis som traditionella media och kan lägga ut vad som helst på nätet, även om det finns människor med på bilden. Traditionella media brukar dock retuschera bort både identifierbara ansikten och registreringsnummer.

Överhuvudtaget är det tydliga bilderna på hus en önskedröm för någon med kriminella avsikter som lätt vill kolla läget kring ett hus. Visst kan man göra det ändå på plats men det är mycket enklare att sitta hemma framför datorn och planera.

Andra bloggar om Afghanistan

Runos blogg , Mathias Sundin

1 kommentar:

Wiktor sa...

Läste i Dn om poliser som lånar vapen av utländska kollegor i Afghanistan för att de vapnen svenska polisen använder inte är anpassade för ev bakhåll o dyl.

"Den förklaring de anställda i Afghanistan fått från Rikskriminalen lyder att Sverige ska vara ett föregångsland. Framtoningen får inte vara för våldsam eller aggressiv, heter det."

Det pratas om att svenskarna ev ska få mp5 men de vapnen är inte heller vidare bra i jämförelse
med tex ak47(som jag antar är vanligast hos befolkningen)
läste ngnstans att mp5 går ca 100-150m och ak47 runt 400m

Hur tänker de?
är det inte bättre isof. att de inte använder väst och hjälm också och har en slangbella ist ,ev kan de säga ifrån på skarpen om ngn försöker skjuta på dem för då slutar de nog...