tisdag 9 februari 2010

Jämställdhet och integration

Diskussionen om att ta i hand går vidare. (SvD) Det finns flera sidor av myntet som jag ser det. Om någon lägger handen på hjärtat i stället för att ta i hand har jag full respekt för det. I grunden tycker jag man ska behandla kvinnor och män lika men om någon på grund av sin religion inte vill ta en kvinna i hand men ändå visar respekt tycker jag det är ok. Så länge som det inte gäller ett yrke där man måste ta i hand eller på annat sätt röra vid en kvinna, som inom äldrevården till exempel.

Jag ser det väldigt svårt att lagstifta om att man måste ta i hand. Men det kan säkert vara så att lagen behöver ses över. Men jag tror inte problemet är så stort när det gäller att ta i hand. Jag har träffat en del män som inte vill ta i hand men ändå visat mig respekt men de allra flesta muslimska män jag träffat har inget problem med att ta mig i hand.

Nu vet inte jag vad som verkligen hände i det fall som diskuteras och varför DO gick på mannens linje. Så jag lämnar den diskussionen därhän om det är rätt att mannen får skadestånd eller inte. Men det är viktigt att diskutera vad som är diskriminering. Om det inte är ok att bära heltäckande, eller nästan heltäckande, när man ska ta hand om små barn eller om man ska jobba inom vården där det finns vissa regler om klädsel ur hygienisk synpunkt. Eller om det är diskriminering om en man inte får jobba inom äldreomsorgen om han inte vill ta i kvinnor. Jag tror att det är så att inom vissa yrken finns det regler som måste uppfyllas. Och då är det bara att inse för dem som inte accepterar reglerna att de aldrig kommer att jobba som barnskötare eller undersköterska.

Jag tycker att själva ta-i-hand diskussionen har blivit för stor. Om man tar en blivande chef i hand eller inte, skadar ingen. Om personen i fråga inte i övrigt har ett "avstötande" beteende. Möjligen kan den kvinna som råkar ut för det känna sig lite kränkt. Men man väljer i stor utsträckning själv om man låter sig kränkas.

I stället för att diskutera hur vi ska skapa mer förståelse för varandra och våra olika kulturer så diskuterar vi en som jag ser det marginell företeelse. Vi får heller inte glömma bort att det också finns svenska män som negligerar och kränker kvinnor å det grövsta. Läs min blogg häromdagen när det gäller kvotering till bolagsstyrelser där styrelseproffset Mats Qviberg inför de kvinnor som utbildas till styrelsearbete talar om för dem att styrelser är inget för kvinnor med egna karriärer och små barn. Det är väl minst lika kränkande som att inte ta i hand.

Så visst finns det mycket att göra när det gäller både jämställdhet och integration. De som kommer till Sverige måste få en bra introduktion hur det svenska samhället fungerar. Och vi infödda måste få kunskap om den som kommer hit. Så kommer vi säkert att komma underfund med att vi inte är så olika. Självklart gäller samma regler och lagar för alla men att lagstifta om att vi måste ta i hand när vi hälsar är väl att gå lite för långt.

3 kommentarer:

G.E Online sa...

Det är svårt att uttala sig om detta då det råder delade meningar om ifall mannen helt ignorerat chefen, då gjorde han fel, eller om han noga förklarade sin religiösa syn på handskakning och istället hälsade verbalt eller med en nickning. Då anser jag att han inte gjort nåt fel och domen korrekt.

Anonym sa...

Hej. Jag har varnat min chef för muslimer men han har tidigare inte lyssnat. Efter detta så håller han med mig till 100%. En av mina arbetsuppgifter är att gå igenom ansökningshandlingar, gissa var "mohammad" och "achmed" hamnar? Jo i papperskorgen. Vi vill helt enkelt inte riskera att bli stämda på astronomiska summor för att vi inte behandlat detta nya herrefolk korrekt. Snart är det bokrea, köp ett ex av koranen och läs så DU inte gör några misstag. Sen kan vi tillsammans bygga ett Sverige på musmlimska seder. Förresten jag som är man borde väl se fram emot detta. T.ex. att våldta en kvinna och det är hon som straffas. PS hoppas ni inte torskar för mycket i valet. DS

Centrum för Periferin sa...

Det är viktigt att diskutera vad som är diskriminering säger du.

Ja, är det då inte diskriminerande att behandla människor olika beroende på kön ? För det är ju egentligen det den här historien handlar om, religiöst motiverad könsdiskriminering.

Vi kan inte lagstifta om att män ska ta kvinnor i hand, säger du. Nej, men vi kan inte heller lagstifta om att människor ska ha rätt att få ett jobb hur de än beter sig mot tilltänkta arbetskamrater och chefer, eller hur ?

Ska människor ha rätt att gå vidare på A-kassa (Hur i h-e kan han ha A-kassa när han inte har jobbat?) trots att de vägrar anpassa sig till elementärt hyfs i ett normalt civiliserat samhälle?

Varför har DO upphört att vara DO och istället blivit MO, Muslimombudsmannen ? Vi kommer att se många fler exempel på sådana här konflikter där alla andra mänskliga rättigheter och normal västerländsk moral ställs mot ett enda särintresse och där vänstern ofelbart kommer att ta parti för detta särintresse.