tisdag 22 juli 2008

En glädjens dag

Värmen är på väg tillbaka och den misstänkte krigsförbrytaren Karadzic har gripits i Serbien och är på väg mot krigstribunalen i Haag. Vilken glädjens dag! Karadzic misstänks bland annat för att ha beordrat avrättningen av 8000 män i Srebrenica. Det som senare har kommit att ses som folkmord. (DN, SvD) Till höger minnesstenen vid gravplatsen i Srebrenica.

Han ska nu ställas inför domstol precis som alla andra misstänkta förbrytare. Jag tror att det är oerhört viktigt för den framtida stabiliteten i hela Europa. Tyvärr fattas det fortfarande en av de stora misstänkta krigsförbrytarna att ställas inför rätta, Mladic.

Jag har själv varit i Srebrenica två gånger och sett raderna av gravar med män som mördades 1995. Antalet gravar blir fler och fler vartefter man hittar massgravar i skogarna kring Srebrenica. Varje år i juli hålls nya begravningar men fortfarande fattas många. Bland annat nära anhöriga till min kompis Enid. Jag glömmer aldrig Srebrenica. Jag har kommit nära de människor som drabbats. Jag glömmer aldrig kvinnorna som jag träffade och som lever i hus nära Tuzla i den federala delen av Bosnien och vars enda samtalsämne var vem som skulle begravas nästa gång. Husen byggdes av holländska staten. Som en kompensation kanske för att det var holländska FN-soldater som inte kunde stoppa massakern på kvinnornas män?

Vi får aldrig glömma det som hände i Srebrenica och det får inte ske igen. Jag gläds med alla dem som har drabbats att en av våldsverkarna har gripits. (SvD) Låt oss hoppas att även Mladic får ställas inför rätta snart. Mer om vad jag skrivit om Srebrenica finns på min hemsida här. Och jag har också skrivit tidigare på min blogg om Srebrenica.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker du inte att även Clinton och Albright ska stå till svars för deras krigsförbrytelse?

/ Isak

Anonym sa...

Om det "internationella" rättsväsendet ska ha fortsatt funktion måste så klart alla krigsförbrytare jagas och sättas dit.

Vissa är svårare men ledarna för upproret i Kosovo (som så klart fortfarande är en del av Serbien oavsett vad USA/UK mfl hittar på) borde vara enkla att gripa och ställa inför rätta.

Vad tycker Anne-Marie Ekström om det?

Anonym sa...

I likhet med de flesta anbdra svenskar har jag ingen kunskap om vad som hänt under balkankriget, men det enda som går att säga säkert är att serberna verkar ha rätt i att han aldrig kan få en rättvis rättegång. om något tvivel finns om detta så läs länkarna på dn...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=807166

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=807165

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=807161

Anonym sa...

Naturligtvis har anonym rätt.

Slobodan Milosevic fick inte ens besöka rätt läkare.

Detta blir naturligtvis samma bisarra teater. Allt som rättfärdigar NATOs expansion och Europas destruktion passar USA och dess liberala lakejer i EU.

Vem vill ha muslimska stater i Europa?????????

Bush men inte jag.