torsdag 24 juli 2008

Sol, Irak-flyktingar och Elfsborg

Verkar som om jag skulle få flytta ut datorn i trädgården den närmaste veckan. Härligt. Det är precis som SvD skriver. Sol, sol, sol. Inte ett moln på himlen.

Började igår med att utforska Access i 2007-varianten. Helt annorlunda jämfört med tidigare versioner av programmet. Övriga program i Office-paketet är ju också ganska annorlunda. Men ett kalkylblad i Excel ser ut som det gjorde förut och ett dokument utskrivet i Word ser ju inte mycket annorlunda ut när det är utskrivet. Det är bara själva funktionerna man använder för att åstadkomma dokumentet som är annorlunda. Men i Access är även det färdiga utseendet annorlunda. Så det är bara att kasta sig ut i det okända och se hur det fungerar. Och testa alla nya funktioner. Så jag kan lära ut till andra hur det fungerar.

Men innan jag sätter igång med det tänkte jag kommentera några av dagens artiklar. (Förutom den om vädret)

Jag kan sitta här i min trädgård och skriva i lugn och ro medan koltrasten kvittrar (det gör den hela sommaren) och mina blommor lyser i solskenet. Jag är verkligen privilegierad. Medans 5 miljoner irakier är på flykt från sitt hemland. Fem miljoner som jag tror mer än gärna skulle vilja kunna göra som jag, eller åtminstone leva i trygghet i sitt eget land. Men på grund av krig och förföljelse inte kan det. Andra länder har ett åtagande genom olika konventioner att ge dessa människor skydd.

Migrationsministern skriver idag på DN-debatt att övriga EU-länder måste ta större ansvar när det gäller Irak-flyktingar. Att fler länder måste ta emot och ge skydd till dem som flyr. Det håller jag med om. Men som han också skriver så måste även USA, som i allra högsta grad medverkat till situationen att 5 miljoner irakier är på flykt, ta ett större ansvar.

Att fler länder tar sitt ansvar behöver dock inte innebära att Sverige ska frånsäga sig sitt ansvar för dem som kommit hit. Men den diskussionen tar jag inte nu.

Jag hade egentligen inte tänkt skriva något mer om FRA, inte just nu i alla fall, men kan inte låta bli att lite hålla med Fredrik Bynander, säkerhetspolitisk forskare vid Uppsala universitet, att det är dags att regeringen, Bynander skriver Tolgfors men jag menar att det bör ligga hos statsministern, tar baldet från munnen och motiverar om och i så fall varför vi behöver en FRA-lag. (SvD)

Till sist. Grattis Elfsborg till segern över IFK Norrköping med 3-0. (SvD, DN, BT)Lite tyvärr måste jag väl skriva. Jag är uppvuxen med IFK Norrköping. På 60-talet när laget hade sin glans dagar. Jag såg nästan varenda hemmamatch från det jag var 13 år tror jag. Man brukar säga att man kan byta det mesta men fotbollslag byter man inte. Jag har gjort det. Grupptrycket blev för stort för. Jag gladdes förstås när Norrköping kom upp i allsvenskan men i mötet mellan de två lagen så hejar jag nog trots allt på Elfsborg. Jag har väl blivit en riktig boråsare. Det jag sörjer mest är att jag inte gick och såg matchen. Och det är faktiskt inte heller roligt att Norrköping ligger sist.

Inga kommentarer: