onsdag 18 april 2012

Demokratidagen

Är trött efter Stockholmsbesök och SKL:s Demokratidag.  Men nöjd. Det var en bra dag i demokratins tecken. Dagen började med EU och demokratiminister Birgitta Olsson som talade om demokrati, eller snarare brist på demokrati och mänskliga rättigheter, i Europa och världen. Det finns länder som skrivit på att värna mänskliga rättigheter när de blev medlemmar men som sedan struntar i det. Ungern t ex.

Tarik Saleh talade inlevelsefullt om den arabiska våren och dagen avslutades med att Carlos Rojas talade om hur det är att växa upp i ett miljonprogram. Hur man t ex inte förväntas prestera lika bra i skolan om man växer upp i ett speciellt område.

Dessutom var jag på ett seminarium om civila samhällets roll. Det är viktigt att ta till vara de ideella krafterna.

Ett annat intressant seminarium var det som handlade om internetröstning. Ett antal kommuner i Norge har testat det vid förra kommunvalet. Man ser det som ett komplement till vanlig röstning och att det genomförs under förtidsröstning. Lite fascinerande var att man kunde rösta på ett parti men också välja personer från andra partier i Norge.

Här i Sverige har ju diskuterats både detta och att rösta elektroniskt i vallokalen. Det sistnämnda dömde norrmännen ut. De menade att det fanns för stora risker att en dator kunde smittas med virus.

De som utreder svenska vallagen sneglar naturligtvis mot Norge men jag tror att det dröjer ännu ett tag innan vi kan rösta på nätet i tennisgrejerSverige.

Det finns mycket mer att skriva om dagen men huvudet är trött och i morgon är det en intensiv dag. Börjar med möte och däckbyte. För att avslutas på kvällen med att jag är värd för tennismiddagen i samband med Fed Cup i Borås. Och jag ska hålla tal på engelska. Vilket jag måste finslipa på.

Inga kommentarer: