fredag 5 augusti 2011

Saknar medmänsklighet och respekt

Tänkte egentligen inte skriva mer om språkkrav. Det är ingen stor fråga. Även om jag tycker att det är ett rimligt krav att ha grundläggande kunskaper i svenska när man blir svensk medborgare, efter minst fem år i Sverige, med bland annat rätten att rösta till riksdagen.

Men frågan har fått orimliga konsekvenser. En ung tjej förföljs och hånas på nätet. För att hon inte klarade ett grammatiktest som förmodligen många andra inte heller skulle ha klarat. Artikeln med intervjun sprids på nätet med vindens hastighet.

Det är inte så enkelt att medverka i media. Jag förmodar att många av dem som skriver förnedrande och hånfulla kommentarer själva aldrig ställts inför en mikrofon i direktsändning. Det har jag. Även om jag numera har rätt mycket vana så är det alltid med viss nervositet jag kliver in en studio. Jag vet aldrig vad som väntar där inne. Förberedelser är viktiga men man kan aldrig förbereda sig för allt. Och det kan finnas andra faktorer som gör att man inte är helt alert. Ibland blir det inte bra.

Idag tillåts man inte göra bort sig eller misslyckas utan att det finns ett antal personer som måste påpeka vilken kass människa man är. När det räcker med att man själv nog vet med sig att det inte blev så bra.

Det är dags att sluta förnedra och förfölja. Även om man inte har samma uppfattning som en person så är det inte ok att skriva förnedrande och hånfulla kommentarer om personen. Demokrati innebär att man har rätt att ha en egen åsikt. Och att man har friheten att både skriva ner den och säga den. Men den friheten innebär också att man har ett eget ansvar. Bland annat att också respektera och tolerera andra människor och deras åsikter. En saklig debatt eller ännu hellre dialog leder världen framåt. Ingen vill göra bort sig men alla gör det någon gång. Ingen är felfri. Något att komma ihåg när man nästa gång hånar någon för att hon eller han gjort bort sig. Medmänsklighet verkar vara en bristvara.
Det är också viktigt att ta reda på fakta innan man kritiserar något. Den aktuella frågan handlar om att ha grundläggande kunskaper i svenska för att bli svensk medborgare (efter minst 5 år i Sverige) och ha rätt att rösta till riksdagen eller själv bli riksdagsledamot. Det handlar inte om att få stanna i Sverige eller tvingas återvända till sitt hemland.
För att få bo och arbeta i Sverige krävs inga språkkunskaper. Även om det viktigaste som nyanländ är att lära sig språket och få ett jobb. Du kanIMG_1364 bo många år i Sverige utan att vara svensk medborgare.
Det är ingen rättighet att bli svensk medborgare. Däremot är rätten till asyl det. Att jobba för en mer rättssäker och human asylprocess är en betydligt viktigare fråga än att diskutera en persons misslyckade grammatiktest. Ett test som dessutom är gripet helt ur luften.

Dagens blomma blir en tistel. Från Botaniska i Visby.

Läs också ledare i DN. LUF-ordföranden Adam Cwejmans svar till Expressen och Aftonbladet. I helhet.

5 kommentarer:

Spamsamling sa...

Kort och gott; du är färgad av din nationalistiska och ickeliberala uppfattning i språktestfrågan och tycker således att det är förnedrande och förlöjligande ifall svenska medborgare ska göra liknande test som utlandsfödda ska göra?

Medial granskning är ett annat namn för din "förnedring och förlöjning" och det är inte något politiker behöver mindre av.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag är inte nationalistisk och oliberal. Jag har många vänner som kommer från andra länder och jag har jobbat mycket för att förbättra integrationen. Infödda svenskar går i skolan nio år och lär sig svenska och hur det svenska samhället fungerar. Det handlar om svenskt medborgarskap efter minst fem år i landet inte om att få arbeta eller bo i landet. Och det handlar om att erbjuda språkundervisning och annat stöd för att kunna komma in i samhället.
Jag kallar inte de hånfulla kommentarer och förnedrande tillmälen för medial granskning. Det är ren mobbing.

Anonym sa...

Varför ska endast invandrare tvingas ta ett dylikt språk- och grundlagstest? Om infödda svenskar nu är så självklart kompetenta borde det väl vara en ren formsak för oss att ta ett myndighetstest strax efter artonårsdagen? Varför kan vi då inte bjuda på det, i syfte att stå upp för alla människors lika värde och rätten att slippa bli särbehandlad på grund av var man föddes?

Eftersom det enligt dig är en självklarhet att varje infödd svensk klarar av ett sådant test (annars skulle du ju inte vara för testet, för du skulle naturligtvis aldrig särbehandla folk beroende på deras härkomst) skulle det ju på sin höjd innebära en minimal olägenhet, speciellt om man ser till att alla som vill har möjlighet att ta testet på sin gymnasieskola, eller hur?

Erik sa...

Den gamla offervisan, och som alltid nu för tiden, utan basfakta. "En ung tjej." End of story. Du behöver inte skriva mer. Det räcker för att ursäkta allt. Brukar göra det i alla fall.

Nu var det dock inte bara "en ung tjej", det var ordföranden i LUF, en ungdomspolitiker, på en bokad intervju angående förslaget att införa språktest för invandrare. I programpunkten ingår även att svara på några frågor om det svenska språket som de kommit överens om. Inget oförberett. Ingen mobbar henne, ingen förföljer henne. Journalisten ställde sina frågor, hon klarade inte av att svara på dem och bevisade själv på det orimliga i införandet av ett språktest. Slut på storyn.

Visst är svårt att medverka i media. Jättesvårt. Men tycker du inte att det är bra att media granskar makten? Är det inte det som den är till för egentligen? Ett av medias uppdrag? Hur skulle det annars se ut - vi är visserligen idag tämligen långt ifrån någon slags objektiv granskning av makten i media. Vi har inte Fox News i Sverige ännu, men det är inte långt borta. Det finns få som inte håller den nuvarande regeringen om ryggen, och jag förstår att du tycker det är hemskt när det väl händer att någon vågar ställa kritiska frågor, men i en demokrati måste faktiskt något sådant finnas.

Min egen förhoppning när det gäller LUF-ordföranden är att hon inser vad som är bra för *hela* samhället, hur man bör behandla *alla* människor, vad demokrati innebär och vilka grundlagarna är innan hon blir "riktig" politiker.

Det vore väldigt tråkigt om Sverige hamnade i samma träsk som USA där vissa liberala konservativa politiker som faktiskt har maktpositioner uttalar sig så man blir mörkrädd. Eller vänta nu....

http://www.youtube.com/watch?v=nM-ByPAD48w

http://svtplay.se/v/2173707/stockholmare_ar_smar
tare_an_lantisar

Anonym sa...

"alla människors lika värde" ?

Detta betyder inte att alla människor har lika värde/rättigheter överallt.
I Sverige har svenskar en del fördelar vilket är förståeligt då landets resurser inte är oändliga.
0,13% av världsbefolkningen kan inte ge LIKA rättigheter till ALLA utan att rejält korrigera dessa neråt.

Att alla människor INTE är lika mycket värda för alla ser vi för tillfället i den helt olika media-behandlingen av massakerna i Norge gentemot denna om sådana på andra ställen i världen.
Alternativt får vi utöka sändningstiden för "Aktuellt" till tre timmar.

Apropå språktest så kan man dock utgå från att 18-årig uppväxt och mångårig skolgång i landet väl räcker som "test" för de inhemska ?

Anne-Marie, här är jag undantagsvis (?) helt med dig !

Tjalle