måndag 8 augusti 2011

FP-sommartal avslutar ledigheten

De lediga dagarna börjar ta slut. Både jobb och politik sätter igång. Efter Jan Björklunds tal i Marstrand passade jag på att tIMG_1462illbringa ännu en natt i vackra Bohuslän. Med ljuvlig solnedgång. Fast solen stod lägre än för en vecka sedan och luften var kallare. Det kändes trist att i morse åka från blå himmel mot ösregn. Fast förmodligen kom det regn i Bohuslän senare på dagen också.

Även om nog gårdagens regn skrämde bort en del lyssnare till Folkpartiets partiledares tal så var “Såsen” i Marstrand ändå fullsatt när Jan talade om de prioriteringar som Folkpartiet vill göra i höstens budget. Som kan bli nog så tuff med tanke på det ekonomiska läget i världen.

En prioritering som FP vill göra är att uppvärdera läraryrket genom att inrätta fler karriärvägar och jobba för högre lärarlöner. Läraren är den som ska utbilda vår framtid, dvs barnen. Det är dags att vi andra uppvärderar läraren. Tyvärr är det väl så att lärarna i många år nästan hånats för långa ledigheter. Som numera inte är mycket längre än hos andra yrkeskategorier. Lärarna har fått allt fler uppgifter att sköta. Dessutom har lärarutbildningen inte gett alla de redskap som en lärare behöver. Nu har dock många förändringar gjorts inom skolområdet under Folkpartiets ledning på Utbildningsdepartementet. Och fler ska det alltså bli.

Den andra prioriteringen handlar om att göra vissa förbättringar i sjukförsäkringen. Ett välkommet förslag. Sjukförsäkringsreformen genomfördes lite väl fort. Alla konsekvenser utreddes inte så det är viktigt att rätta till det som blev fel. Det är inte fråga om att ändra grunderna. De som har arbetsförmåga ska arbeta och de som är sjuka ska ha sjukförsäkring. Men det är viktigt att de som behöver det får rehabilitering och hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Jag tror personligen att mycket måste göras för att ändra förutsättningarna på arbetsmarknaden så att fler kan arbeta efter sin förmåga. Socialt företagande är ett alternativ. Coompanion i Sjuhärad driver ett EU-projekt i Socialt företagande. Om detta har jag skrivit flera gånger tidigare. Bland annat här.

Ett tredje önskemål är att sänka värnskatten och höja brytpunkten för statlig skatt. Det ska löna sig att arbeta och utbilda sig och starta företag. Förmodligen lär inte detta bli verklighet i höst heller. Men en önskelista kan man ju alltid ha.

Hela talet kan läsas här.

BT, vars ledarredaktion var i Marstrand skriver om talet här. (Men vad hände med bilen på vägen hem, BT?)

DN, SvD och GP skriver också.

I morgon kommer underlag till en databas och på onsdag är det kungabesöksplanering. Sedan är allt i full gång. Så nu är det sovdags.

Inga kommentarer: