tisdag 29 december 2009

Inför ett nytt år 1

Ett år är snart förbrukat och ett nytt är på gång. Många är spända av förväntningar inför ett nytt år. Många hoppas att det nya året ska bli bättre än det som just passerat. Många tror att i år ska jag vinna de där miljonerna som gör att jag kan unna mig lite extra lyx eller bli den som vinner Idol och blir kändis. Medan de flesta "bara" hoppas att få vara frisk och ha ett arbete så man kan försörja sig och sin familj.

Det är sällsynt att det ramlar ner några miljoner från himlen och det är bara en som kan vinna Idol. Förhoppningsvis skapas fler arbeten genom bland annat en bättre politik för företagande och entreprenörskap. Tyvärr har regeringen missat där en del. De nya jobben kommer i de små och medelstora företagen. Det är jag och många med mig övertygad om. Det fanns många löften inför valet om både regelförenklingar och annat. Men tvärtemot har en del lagar gjort det mer komplicerat och kostsamt att driva företag nu än tidigare.

Förhoppningsvis kommer också turbulensen kring sjukskrivningar att lägga sig. Jag tror att där är regeringen inne på rätt spår men det hela har skötts klantigt. Regeringen har inte lyckats förmedla till medborgarna vad det egentligen handlar om. Att ingen mår bra av att vara mer sjukskriven än nödvändigt och att man ska se till den arbetsförmåga var och en har. Det vill säga man ska se till vad man kan och inte vad man inte kan. Man måste starta rehabilitering mycket tidigare. Framförallt måste man se till att unga inte hamnar i sjukpension.

Den förra socialdemokratiska regeringen gjorde inte mycket för att se till det friska och jobba med rehabilitering och man struntade i att människor hamnade mellan stolarna mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Under min riksdagstid ställde jag en fråga till dåvarande arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s) om vad regeringen gjorde för att undvika att människor hamnade mellan stolarna. Här finns frågan och här finns svaret som egentligen säger att dåvarande sosse-regeringen överlåter till myndigheterna att komma överens. Men samtidigt finns också en slutmening som handlar om att man ska ta tag i de som varit sjukskrivna mer än två år. Vad man ska göra framgår inte men det är rätt bra att ha med i minnet när man kritiserar den nuvarande regeringen.

Men jag kan också påverka själv hur det nya året blir. Den enskilda individen har alltid ett eget ansvar oavsett situation. Jag kan alltid själv välja hur jag vill tackla de problem jag står inför. Jag kan välja att gräva ner mig i problemet eller jag kan agera för att lösa det. Jag kan slösa energi på att vara arg på något jag ändå inte kan påverka eller använda den energin till andra saker. Självklart ska jag reagera på det jag upplever som orättvist eller fel men det får inte "äta upp" mig.

Nu dags för att avsluta en del på det gamla året så att jag kan möta det nya med "tomt bagage". Återkommer med reflektioner om det år som gått.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. Jag önskar dig ett gott nytt år och med friska krafter så att du mer än en gång kan dansa/hoppa Smågrodorna.
Hälsningar från Claes i Borås.