torsdag 3 december 2009

Liten tillbakablick

Friden sänker sig över Kypedalen och snöflingor faller sakta ner. Tänk om de kunde lägga sig på marken och stanna en stund. Men det lär de knappast göra. Hoppas i alla fall på en vit jul.

Även om det är tråkigt att projektet med kvinnors företagande är till ända så är det rätt skönt just nu att få tid till andra aktiviteter som jag inte hunnit med. Administration i tennisklubben står högt på dagordningen. Plus att jag fått ett uppdrag att förbättra databasen jag utvecklat. Och att göra en ny. Jul ska firas och snart är det dags för kampanjplaner inför valet. Första datumet är redan inbokat. Skene Marten i september nästa år.

Annars har veckan bjudit på som sagt nomineringsmöte för riksdag och region. Igår hade vi också integrationsgrupp. Jag blev igångtriggad på direkten när vi diskuterade Migrationsverkets testprojekt när det gäller asylsökande. Man testar att placera ut de asylsökande för en mycket kort tid i ett boende och gör en snabbutredning. Sedan flyttas man till en annan bostad om det tar längre tid och det hela överklagas.

Att handläggningen går snabbt är positivt men det får inte gå för snabbt så att utredningen inte blir rättssäker. Under tiden den här snabbutredningen pågår, kan ta fyra veckor eller längre, exakt hur länge vet jag inte, så får barn inte gå i skolan. Just nu i alla fall. Det är självklart att barnen ska ha någon form av sysselsättning även om det inte är i någon regelrätt undervisningsform. Oavsett varifrån barnen kommer ifrån är de barn och barnkonventionen gäller. För mig finns det ingen tvekan om att barnen ska få någon form av aktiviteter även om vistelsen blir kort. De bor tillsammans med föräldrar som förmodligen inte mår särskilt bra och som är oroliga för framtiden. Barnen kanske själva har varit med om traumatiska upplevelser. Där behövs det förresten göras en hel del i asylutredningen. Barns egna asylskäl måste beaktas på ett helt annat sätt än idag. Jag tycker inte att skälet till asyl när barn mår dåligt, ibland så dåligt att de blir apatiska, ska vara "särskilda omständigheter". Barn ska kunna få uppehållstillstånd på grund av att det har egna asylskäl.

När adrenalinet väl lugnat sig var det dags för nästa adrenalinkick :att yttra oss om sverigedemokraternas motion om att vi ska följa "svenska seder och bruk". Jag har ännu inte kunnat ringa in vilka de svenska sederna och bruken är. Är det lussebullar med saffran eller ska det var kardemumma i lussekatterna.

Sverigedemokraterna är dessutom skickliga i att plocka ur meningar i sitt sammanhang för att passa dem själva. De hänvisar till Rober Putnam i sin motion. Att mångkultur skulle få tilliten mellan människor att rasera. Men det de inte skriver i motionen är att samme Putnam också skriver så här

"Politiken ska inte sträva efter att försvenska invandrare, skriver han. Utan istället att öppna för ett annat "vi", nya gemensamma rum, en idé om ett Sverige som inte präglas av ödesbestämd etnisk svenskhet. En mångkultur med rekonstruerad gemensamhet." (sydsvenskan)

Alltså egentligen precis tvärtom.

I januari ska vi presentera vad vi gjort så här långt i arbetsgruppen. Men det finns fortfarande personer som vi behöver träffa. Inte minst invandrare.

Nu är det i alla fall sovdags. I morgon är en annan dag.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Anne-Marie !

Citat:
"Jag har ännu inte kunnat ringa in vilka de svenska sederna och bruken är."

Om du håller ögon och öron öppna så kan du nog ringa in dem ?

Jag ser t.ex. i Sydsvenskan att barnäktenskap börjar bli en svensk sed !
http://sydsvenskan.se/sverige/article566402/Svart-hindra-att-barn-gifts-bort.html?refp=566400
Jag såg "Dokument inifrån" igår och lärde också där lite om diverse kommande svenska seder och bruk.

Som sagt !

Tjalle