torsdag 10 december 2009

Blandade känslor kring opinionen

Brukar inte vanligtvis bry mig så mycket om opinionsundersökningarna. De kommer och går och det är själva valresultatet den 19 september nästa år som gäller. Men det är klart visst känns det bättre när det går bra för folkpartiet och alliansen. Och sd hamnar utanför riksdagen. Två gånger om året gör scb lite större undersökningar som också fördelas ner i valkretsar. En sådan har precis redovisats.

Den visar på dystra siffror i stort men en ljusning i det lilla. Även om folkpartiet liberalerna ökar något jämfört med förra scb så leder oppositionen med den rödgröna röran över alliansen och sverigedemokraterna får en god marginal över riksdagsspärren. Det är också trist att media fokuserar kring SD:s uppgång i rubrikerna. (SvD, DN, Aftonbladet)

Glädjen i det lilla är att folkpartiet i den egna valkretsen når upp till hela 9,8 % och är den tredje starkaste folkpartivalkretsen i landet. Nu är det visserligen bara cirka 100 som lämnat svar. Men ändå. Fp har nästan alltid legat lägre i resultat än riksgenomsnittet.

Orsakerna till det positiva lokala resultatet kan man alltid spekulera i men jag tror att det är så att vi är många aktiva folkpartister som både syns och hörs på olika arenor. Både här i Borås och i övriga kommuner i valkretsen.

Nu är det ju inte dagens resultat som räknas, då kanske vi hade återtagit vårt riksdagsmandat, utan som sagt i september nästa år. Så det gäller att ligga i under det kommande året så att vi verkligen får ett riksdagsmandat igen och starkt inflytande i kommuner och region.

Att alliansen backar finns säkert en hel del förklaringar till. En orsak är nog den oerhört klantigt skötta hanteringen av sjukskrivningarna. Ibland måste man faktiskt tänka efter före innan man gör en förändring. Många klagar ibland över att allt tar så lång tid att genomföra eftersom det ska utredas och utredas. Det kanske är så att utredningar behövs för att belysa konsekvenserna av förändringarna. (DN, SvD) Efterkommentar: Detta hände ju egentligen efter undersökningen var gjord. Så det måste finnas andra orsaker. I SvD spekuleras om att inrikespolitiken blivit lidande på grund av EU-ordförandeskapet. Jag tror också m kan ha förlorat i sympatier på grund av agerandet i samband med de ensamkommande flyktingbarnen i Vellinge.

Jag tror dock att regeringen är inne på rätt väg när det gäller sjukförsäkringen. Den gamla politiken som sossarna stod för där allt fler blev långtidssjukskrivna utan möjlighet till rehabilitering var inte bra, varken för samhället eller de enskilda individerna. Att få hjälp och stöd att komma tillbaka till arbetslivet och det positiva detta innebär med möjlighet att försörja sig och dela gemenskap med arbetskamrater är oerhört viktigt. Men för den skull måste det finnas rimliga villkor för hur det ska gå till. Människorna är individer med olika problem och behov. Man kan inte stoppa in alla i samma fyrkantiga låda. Det måste finnas möjlighet att tänja på väggarna. (SvD)5 kommentarer:

HrJohansson sa...

Heja SD!

Pk -fasaden kommer att spricka mer och mer. Till och med ett sånt slutet system som sovjetsystemet brakade till slut samman och spärrarna släppte.
Med den informationsfrihet som finns idag går det aldrig att ljuga i evighetet.
Men visst är det ett problem, många vågar helt enkelt inte säga något, då de är rädda om sina jobb.
Dessutom är många, många svenskar så indoktrinerade av pk-media att de tror på lögnerna !!

David sa...

Jag har detaljstuderat databasen nu och det framstår mycket tydligt att det är i pensionärsgrupperna som Alliansen nu förlorar stöd, alltså i ålderskategorin 65+.

I övriga grupper är skillnaderna mot tidigare mätning små men de är rejäla här. De bogerliga förlorar hela 5 procentenheter och de rödgröna är nu större än alliansen bland "seniorerna".

Vad omsvängningen beror på kan man bara spekulera i, kanske känner man sig förfördelade, kanske har "pensionärsskatt"-argumentet slagit rot.

Unknown sa...

CASUS BELLI

bloggare på icedaniel.se sa...

Alliansen har valt fel stratgegi när man jagar mycket sjuka människor. Ni kan inte tro att ni får väljare med slogan "Spämpla först ut när du har ena foten i graven" Ni får då svårt att beskylla SD för att vara kallhjärtade.

Tomas Gustafson sa...

Det intressanta är att undersökningen är gjord innan alliansen så otroligt väl visade att man enbart är cyniska när det gäller människor som far illa.