fredag 18 september 2009

Kvinnor i media

I dagens media kan man inte direkt kritisera att det är för få kvinnor i fokus. Men tyvärr är det inte i sammanhang som är särskilt positiva.

Det är Hollywoodsvenskan Anna Anka som gör minst sagt märkliga uttalanden, som hör 50 år tillbaka i tiden. (SvD, DN, Att kvinnan ska behaga mannen och att den svenska mannen är för mesig. Och hennes uttalande om att vilja gå in i politiken har orsakat rabalder inom kristdemokraterna. Partisekreteraren välkomnade henne till kd medan kd:s kvinnor reagerade och partisekreteraren tog tillbaka sitt uttalande. Bra att de sa ifrån men man kan undra vilka värderingar som finns inom kd. Jämställdhet verkar inte vara något prioriterat ord.

En annan kvinna som råkat i blåsväder (förutom alla i gårdagens fullmäktigesal) är Mona Sahlin som åkt på partyresa till Mallorca. (Aftonbladet, SvD)Egentligen struntar jag fullständigt i om hon åker eller går på party, bara hon inte gör det på skattebetalarnas pengar. Det gör hon tydligen inte. Och att hon skulle vara hemma inför kyrkovalet borde inte heller vara nödvändigt. Hon är partiledare för ett politiskt parti inte för en sammanslutning som ställer upp i kyrkovalet. Om det nu inte var för att sossarna ställer upp i kyrkovalet som parti förstås. Trots att kyrkan och staten är skilda åt sedan flera år. Men det som jag kan förstå retar hennes väljare är att hon åker på kändisparty i stället för att ta tag i inhemska problem. Inklusive då från sossesynvinkel det viktiga kyrkovalet.

Det är märkligt att dessa händelser ges så mycket utrymme i media. I seriösa dagstidningar. Finns det inte något viktigare att skriva om. Särskilt Anna Ankas utspel. Det enda som är speciellt med henne är väl kanske att hon är gift med en 30 år äldre man som är en världskändis. Och en av mina ungdomsidoler. Annars har hon väl inte gjort särskilt mycket för att föra världen framåt. Jag har inte sett programmet utan bara ett utdrag. Det måste jag väl tillägga.

Varför skriver inte media mer om kvinnor som gör något viktigt som till exempel vår EU-minister Cecilia Malmström. Som verkligen gör något positivt. Att rådda iland Sveriges ordförandeskap inom EU. Även om oftast får finna sig i att finnas bakom statsministern.

2 kommentarer:

BackwallNet sa...

Anna Anka har helt rätt i sina uttalanden om jämnlikheten.
Hennes ideal är rätt att kämpa för. Fast jag tror dessa kommer att komma automatiskt när det i vanlig ordning slår tillbaka. Denna hysteriska hets på alla möjliga och löjliga plan gällande jämnlikhet.

Och Mona får väl åka vart hon vill när hon är ledig. Hon har ju råd liksom övriga partiledare för alla partier.

Anonym sa...

Media skriver om det spektakulära för att det är det som säljer. Det är lika med politiker; - de spektakulära frågorna väcker opinion.

Aktieklubben Sex Damer
http://borsen.blogg.se