fredag 11 september 2009

Flyktingmottagande med arbete i fokus

Idag presenteras regeringens förslag till flyktingmottagande med artikel i DN och senare presskonferens. Det kan finnas detaljer som inte kommit fram men helheten verkar bra. Att arbetsförmedlingen blir huvudansvarig för att ta emot den som får uppehållstillstånd i Sverige är helt rätt. Det ger en signal att det är arbete som gäller. Jag tror att de flesta som kommer hit vill arbeta men hittills har det varit alltför många hinder för att komma dit. Men att de får stöttning efter individuella förutsättningar.

Den som deltar i en etableringsinsats ska få en etableringsersättning som är lika över hela landet. Och man ska ha en möjlighet att jobba vid sidan av utan att pengar dras från ersättningen. Något som självklart blir en stimulans till att arbeta. Den som idag får försörjningsstöd får ingen ökad inkomst när han eller hon jobbar eftersom motsvarande intjänade pengar dras från försörjningsstödet. Med slutsatsen, varför ska man jobba.

Detta innebär ju en stor förändring för kommunerna som idag håller i introduktionen av nyanlända. Det kommer att behövs en mindre organisation än idag. Men de som redan finns i kommunens introduktionssystem när det hela träder i kraft i slutet av 2010 kommer att fortsätta att finnas kvar där så det blir ingen jättedrastisk förändring från dag till annan. För övrigt ska finnas kvar i kommunens regi svenskutbildning, samhällsorientering och annan vuxenutbildning och ansvar för bosättning. Det kommer också alltid att finnas de som inte kan bidra med arbete till någon del. För dessa får kommunen ansvar. Men att arbetsförmedlingen, vars uppgift är att förmedla jobb, får huvudansvaret för etableringen tycker jag som sagt är helt rätt.

Det känns bra att förslaget äntligen presenteras det kommer att underlätta jobbet i vår kommuns integrationsgrupp som jag leder. Nu vet vi vad vi har att förhålla oss till.

Fast det förslag som presenteras idag är en lagrådsremiss och den ska granskas och bedömas av juridiska vice män som kan gilla eller ogilla, i vilket fall komma med synpunkter om förslaget är genomförbart. Sedan ska det bli proposition och därefter behandling i riksdagen innan beslut fattas så det kan hända saker på vägen. Så riktigt säker på hur det blir kan man inte vara förrän riksdagen klubbat beslutet. Fast sannolikheten är rätt stor att förslaget går igenom. Tror jag.

Det känns bra att regeringen med Nyamko Sabuni i spetsen har tagit tag i frågan att förbättra integrationen. Jag tror att alla, oavsett partifärg, tycker att det är bra att nyanlända snabbt kommer ut i arbete. Men lite har gjorts. Vilket också bidragit till en ökad främlingsfientlighet och att sverigedemokraterna har fått luft under vingarna. Förhoppningsvis kommer de som idag tänker rösta på dem komma underfund med vad de egentligen står för. Läs min debattartikel som var införd i Borås tidning idag.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ca en miljard till i åtgärder för invandringen där jag bara för någon timme sedan kunde höra att dessa invandrare skulle få särskild hjälp till arbete mm.Undrar vad t ex dessa icke invandrade arbetslösa ungdommarna i Sverige tycker om detta.Rena rasismen och inget annat.

Fredrik

Johan Frick sa...

Fredrik, hur kan det vara rasism? Omvänt då eller? Någon sådan rasism existerar inte annat än i en sverigedemokrats föreställningsvärld.

Ann-Marie, snyggt jobbat med debattartikeln i dag! Välkommen reaktion på SD-motionen.

Affe sa...

Ja och läser man kommentarerna till DN-artikeln så ser man ju hur förankrad den här miljardsatsningen är.

Anonym sa...

Välkommen på en djupsinnig debatt om Sveriges framtid - om Era argument klarar det, förstås...
http://www.nordisk.nu/index.php

(Jag betvivlar att Ni fixar ens en timmes debatt.)

Roger

Anonym sa...

Jag och alla jag könner komer rösta på Sverigedemokraterna. Ditt debattinlägg gav oss stöd och ännu fler väljare, ett stort tack för det ska du ha! =)

Johan Frick:

Det finnsi nget som heter "omvänd rasism". Rasism mot svenskar är samma rasism som något annat. Dock diskrimineras vi dubbelt eftersom vi inte räknas som en folkgrupp i lagen om HMF. Såatt säga "svennehora" till din syster/dotter är okej, men inte "turkhora" eller annat liknande. Det är ni som är rasister.

Alla dagens 7 riksdagspartier = rasister och svenskfientliga.

Anonym sa...

Anne-Marie - hur många muslimer känner du?
Jag menar personligen - att du blir hembjuden till dem och du bjuder hem dem?

Jag gissar att du inte känner en enda troende muslim. Det gör jag, många.

Därför vet jag att islam är det största hotet mot vår civilisation. Islam är en vidrig "religion" som förespråkar våld, misshandel, lögner, bedrägeri, tvångsgifte, könsstympning och hat.

/Jonas

Anonym sa...

SD 2010!