onsdag 20 mars 2013

Fadderbarnsresan Ghana–Dag 11

En dag med mycket intryck. Frukosten vid brusande hav. Precis som de två tidigare morgnarna vid kokosnöt land nära Cape coast. Efter frukost iväg och lassa av väskor vid det nya hotellet. Sedan mot PLANs kontor i Winneba för vidare färd på fadderbarnsbesök och projektbesök.

I mitt fall blev det besök på skola och hälsocenter stöttade av PLAN. En bra bit in i skogen. Skoleleverna var nyfikna på oss men ställde också upp och sjöng för oss. Ghanas nationalsång och en melodi till. Datorer började införas. I förskolans klassrum fanns stora bilder med engelska ord. Det officiella språket i Ghana är engelska men alla har ett ursprungsspråk. Som de också måste lära sig i skolan. Vi besökte lärarbostäderna. Rektorn rum var ganska välordnat med både TV och musikanläggning. Barnen i skolan var inte med i regeringens matprojekt så ingen mat fick de under hela skoldagen. De kunde ta med sig en peng och köpa snacks eller så. Sedan gick de hem och åt efter skoldagen som varade mellan 8 och 13.

Nu var det så att vi hade med oss lunch. Kyckling och ris. Alldeles för mycket ris. Åkte iväg en bit från skolan och satt i bussen utanför det hälsocenter vi skulle besöka senare, och åt. Med ett gäng barn som stod och tittade på. Kändes fel. Men när vår guide samlade ihop våra halvätna matlådor och gav till barnen fick vi nog alla en smärre chock. Mycket kluvet. Visst var det bra att inte en massa mat slängdes och att barnen som var hungriga fick den. Men det kändes ändå totalfel. Och det tog tid att hämta sig från upplevelsen.

Som tur var var besöket vid hälsocentret mycket upplyftande. Föreståndare var barnmorska och en riktig eldsjäl. På hälsocentret kunde man föda barn säkert. Dessutom bedrevs förebyggande hälsoarbete, familjeplanering, hur man ska skydda sig mot malaria mm. På hälsocentret praktiserade också några sjuksköterskeelever. Centret som uppförts av PLAN med stöd från en japansk sponsor kändes riktigt bra. EnDSCN0643 intressant affisch om familjeplanering riktad till männen.

Efter besöket vid hälsocentret åkte vi rejält försenade till ett mikrolånsprojekt. I projektet var de flesta kvinnor. Kvinnor som redan bedrev någon verksamhet. Genom att spara i kassan skapades ett kapital. Ur vilket delägarna sedan kunde låna. Även detta projekt kändes upplyftande. Härligt att se alla engagerade kvinnor. Naturligtvis valde man också styrelse inom föreningen.

Sent tillbaka vid hotellet. Efter en svettig uppförsbacke till rummet md 21 kg väskan blir det pizzabuffé som omväxling. Och en av medresenärerna hittar en skorpion i sitt rum. Gissa om jag lyfte på det mesta och kollade under sängen.

Inga kommentarer: