tisdag 19 mars 2013

Fadderbarnsresa Ghana –Dag 5

Independence day. Alla ghananer firar att de blev fria 1957. Vår guide bär en t-shirt med Nkruma som blev Ghanas första president. En dag verkligen värd att fira. Ett riktigt skäl att fira nationaldag. Till skillnad från skälet till Sveriges nationaldag. I Sverige har vi bara konstgjorda skäl. Säger jag som missar dagens möte om hur vi ska fira nationaldagen i Borås. Vi fick i alla fall veta om Ghanas flaggas färger. Rött står för blod som utgjutits i frihetskampen, gula eller guldet för naturtillgångar som guld, diamanter mm, det gröna för det som växer och svarta stjärnan för alla slavar som skeppats ut över hela världen.

Vi missade dock förmiddagens parader (största paraden i Accra på stadion på sista bilden)  för att i stället bege oss ut mot floden Svarta Volta på gränsen till Burkina Faso. Målet att se flodhästar. Och det gjorde vi. En underbar båttur på floden. Visserligen lite förenat med arbete med att ösa båten. En överlevnadsinstinkt. Tätningen av båten gjordes med fetvadd. (Se näst sista bilden)Men helt fantastisk båtresa. Att njuta av tystnaden. Inte såg vi så mycket av flodhästarna men vi såg dem. Deras ögon. själv lyckades jag också trampa i rejäl gyttja när jag klev i land.

Kvällens middag avnjöts på samma ställe som lunchen igår. Skillnaden var att det blev fisk och pommes frites i stället för kyckling och pommes frites och att det var Champions leauges match på TVn i stället för budgetdebatt från parlamentet.

Pubafton avslutade kvällen. Underbart att sitta under stjärnorna och ta en öl.

Inga kommentarer: