måndag 18 mars 2013

Fadderbarnsresa Ghana–dag 4

Idag första besöket ute i byarna. Vi som inte hade fadderbarn fick besöka några skolor och ett vattenprojekt där PLAN är inblandat. Först en skola motsvarande högstadiet. Tre klasser med en klasstorlek som vi inte ens kan drömma om skulle funka i Sverige. Den största 90 elever. Blandat flickor och pojkar. Fler pojkar. Flickorna stannar hemma av olika orsaker. Tonårsgraviditeter, måste hjälpa till hemma mm. Rektorn var dock tydlig med hur viktigt det är att också flickorna kommer till skolan. Han använde oss i gruppen som förebilder. Fler kvinnor än män, som kan åka utomlands på grund av att vi skaffat oss kunskaper. Och viljan att lära var stor. Tyvärr fick tre elever dela på en lärobok. Lärarrummet hade gräs och tak som vägg. Och varje lärares arbetsplats var inte speciellt stor. Dessutom skulle utrymmet bli klassrum när man skulle dela den största klassen. När frågorna kom in på fotboll blev intresset stort. Jag berättade förstås att jag kom från den stad vars fotbollslag var Sveriges bästa, Elfsborg. Och Zlatan kände de till. Även flickorna spelade fotboll.

Vid andra skolstoppet hade hela byrådet samlats. Kul att få se byns förtroendevalda. Den skolan har stötts genom PLAN. Och även här fick vi träffa några klasser. Här såg vi rektors arbetsrum. Tror inte någon rektor i Sverige skulle nöja sig med ett så spartanskt arbetsrum. Det blev marknadsbesök efter detta. För att köpa fotbollar till den sistnämnda skolan. Och till några av våra egna fadderbarn. Själv köpte jag också en schal till skydd för huvudet. Varmt.

Resultatet av de andras fadderbesök visade sig vara en höna, en tupp och en get i gåvor. Hoppas verkligen jag slipper sådant.

Två gånger kyckling och pommes frites. Dagens föda. Börjar bli lite tjatigt. Och öl för värmen förstås.

Inga kommentarer: