tisdag 12 juni 2012

Svenskt medborgarskap aktuellt

Idag har Borås stad haft mottagning för nya svenska medborgare.551851_10150910414709132_340089627_n Smörgåsbord och svenska folkvisor med Borås Vokalensemble stod på programmet. Många olika länder var representerade. En del hade varit i Sverige länge medans en del bara varit i Sverige de fem år som krävs för att bli svensk medborgare. Även barn som adopteras välkomnas. Och alla får med sig en svensk träflagga hem.

Borås har länge haft traditionen att bjuda in nya svenska medborgare. Andra kommuner har börjat på senare år. Och hur det ser ut är olika från kommun till kommun. Och många uppmärksammar nya svenska medborgare i samband med nationaldagen.

Oavsett hur det går till är det en bra sed. Att bli svensk medborgare innebär en rad rättigheter men också skyldigheter. Man får rösta till riksdagen och man får svenskt pass till exempel.

Folkpartiet har sedan länge framfört förslag att det ska finnas ett språkkrav för att få svenskt medborgarskap. Idag har förslaget lyfts igen. Tillsammans med en rad andra förslag hur undervisningen i svenska ska bli bättre med fokus på jobb. Till exempel med yrkessvenska.

Folkpartiet har blivit kallat rasistiskt på grund av språkkravsförslaget. Diskussionen har också gått het inom folkpartiet när det gäller språkkrav. Visst måste det kunna finnas undantag från ett språkkrav men efter mycket funderande och framförallt erfarenheter när jag träffat väljare i valrörelser så har jag landat på att jag tror att det är ett bra förslag.

Det handlar om att man får rätt att välja dem som ska stifta landets lagar. Då är det värdefullt att ha någon kunskap om vem man väljer. Om man inte förstår det svenska språket finns det stor risk att man inte vet vad man väljer.

Men hur ett sådan språkkrav ska gå till måste utredas.

Det som ofta glöms bort i diskussionen är att Folkpartiet värnar och jobbar för en human flyktingpolitik. Betydligt mer human än en del andra partier. Folkpartiet ser gärna att fler kommer hit. Men då måste de som kommer hit också få ett bra stöd att komma in i samhället och kunna försörja sig själva. Åtminstone på sikt.

De här frågorna kommer att diskuteras många gånger än. Men jag slutar här för idag.

1 kommentar:

Skånedemokarten sa...

Folkpartiets språkkrav är det nog få som ger så mycket för. Leijonborg pratade sig också varm för språkkrav, uppenbart bara för att vinna nya röster, samma visa verkar det handla om den här gång. Tror inte att så många låter sig luras av Folkpartiets röstfiske då det redan finns ett parti som tar migrations och integrationsfrågan på allvar...