onsdag 20 juni 2012

Internationella flyktingdagen

Det blir lite sporadiskt med mina blogginlägg just nu. Det har varit mycket jobb och annat. Eftersatt trädgård måste också få sitt. Det gäller också inomhus. Men ska försöka få lite mer tid och inspiration, för ibland är det den som saknas. Fast mest är det nog att när kvällen kommer är jag rätt trött. Min aktivitet kanske inte stämmer överens med åldern.

Onekligen finns det mycket att skriva om. Idag har vi haft sista kommunfullmäktiget före sommaren. Fast redan i mitten på augusti kör vi igång igen. Dagens möte blev ganska kort. Rätt många ärenden men alla var överens. Det som tog lite tid var en interpellationsdebatt om skolan. Lite av alla skyller på alla att det inte blir bra. Lämnar skoldebatten därhän.

Idag är det flyktingdagen. Många människor lever på flykt undan krig och förföljelse. Sverige har tagit sitt ansvar och tar emot många. Även om det finns en hel del att önska när det gäller flyktingpolitiken. Den är idag inte alltid särskilt human och inte heller särskilt rättssäker. Jag tror inte vänsterpartister och miljöpartister hade trott att det skulle bli så när de stödde socialdemokraterna när nuvarande lagstiftning togs fram. Lika lite som folkpartister är nöjda med den flyktingpolitik som idag drivs av den moderate migrationsministern.

Men det är viktigt att alla länder i Europa tar sitt ansvar.Fler länder borde ta emot fler flyktingar. Men det måste också innefatta ett humant och rättssäkert mottagande.

Som sagt det finns en hel del som måste förbättras även i Sverige. De som av rädsla för sina liv väljer att stanna kvar i Sverige måste också ha möjlighet att få vård om de behöver. Detta förslag står tre partier i regeringen bakom men det fjärde lägger hinder i vägen för en lagstiftning. Likaså måste barn som är gömda få rätt att gå i skolan.

Kvinnor som förföljs på grund av att de riskerar att dödas av sin familj måste få skydd liksom homosexuella som idag kan avvisas med motivet att de kan leva tryggt bara de inte visar öppet att de är homosexuella. Trots att lagstiftningen skulle garantera att människor som förföljdes på grund av kön eller sexuell läggning skulle få skydd.

Inte heller ser man alltid till barns bästa vilket är en portalparagraf i utlänningslagstiftningen.

Det finns således mycket att göra.

Nu i alla fall sovdags. I morgon ska det både göras reklam för Borås, någon databas och gräset på altanen ska bort.

1 kommentar:

Anonym sa...

Citat: "Sverige har tagit sitt ansvar och tar emot många."

Om Sverige hade tagit sitt ansvar så hade vi inte bara gynnat dem som har 100.000 SEK till en Sverigetripp med reseledning utan vi borde skicka regeringsplanet i nonstop-shuttle-trafik till ALLA nödlidande i ALLA länder.

Rättssäkerhet och humanitet hade garanterats genom att ALLA hade fått PUT och bidrag/arbete/pension respektive retroaktiv föräldraledighet. Också barnlösa !

ALLA politiker i Sverige hade fått Godhetsuniformer med minst tio Guldstjärnor på.
OK, inte alla, men 94% av dem !

Tjalle, stygg