lördag 30 juni 2012

Misshandlade kvinnor ska inte utvisas

Kan inte låta bli att kommentera den utredning som presenterats idag om kvinnor som tas hit till Sverige av mindre nogräknade män. Män som både slår och utnyttjar. (DN,SvD)

Då menar jag inte att det handlar om de kvinnor som verkligen kommer hit på grund av verklig kärlek. Utan det handlar om de män som gång på gång gifter sig med en utländsk kvinna och misshandlar henne och i princip inte låter henne få kontakt med det svenska samhället. När hon har lämnat honom så kan han ta hit en ny. Även om han till och med har dömts för misshandel.

Idag måste en kvinna som kommer hit som anhörig vänta i två år innan hon kan få permanent uppehållstillstånd. Och då måste också förhållandet fortfarande existera. Det är fullkomligt absurt att en kvinna som blir misshandlad ska tvingas stanna kvar i äktenskapet. Idag blir så ofta fallet eftersom hon blir utvisad om förhållandet upphör innan den nuvarande gränsen nåtts. Det vill säga att om mannen från första stund börjar misshandla så kan kvinnan tvingas leva i en fruktansvärd situation under två år.

En ny lag togs 2006 när jag satt i riksdagen. Redan då påpekade jag och folkpartiet att det borde vara tydligare skrivet så att kvinnor som råkade illa ut skulle få möjlighet att stanna ändå. Då utlovades en utredning. Men sedan blev det regeringsskifte och det har tagit alldeles för lång tid att reda ut vad som ska gälla. Men bättre sent än aldrig. Men nu måste det gå snabbt så inte fler kvinnor drabbas.

Jag håller med utredaren att man måste se till mannens motiv i större utsträckning. Det ska inte vara ok att vara straffad för misshandel. Dessutom håller jag med om att de kvinnor som kommer hit ska få all viktig information om landet på deras eget språk.

Även detta med information tog vi upp redan 2006 från folkpartiets sida.

Det finns många frågor som jag var engagerad i under min riksdagstid som nu börjar närma sig en lösning. Att allt ska behöva ta sådan tid. Men som sagt bättre sent än aldrig. Och det är roligt när jag får rätt

2 kommentarer:

Anonym sa...

Våld i nära relationer förekommer oavsett kön, sexuell läggning och etnicitet.

Att använda begreppet "fruimport" är verkligen otroligt förnedrande för alla oss män dessutom.

Lena sa...

Bra att politikerna inser att män som importerar fruar bara våldtar och misshandlar dem. Sådana är män. Det vet vi som är riktiga feminister. Tack för ditt stöd.