torsdag 22 december 2011

Facknämnder skulle nog gjort tillvaron enklare

Nu är det snart dags att göra en summering av det gångna året. I måndags var sista kurstillfället för det här året. Även om jag har lite hemmajobb kvar.

Idag avklarades det sista politiska mötet det här året för min del. Justering av kommunfullmäktiges protokoll. Återkommer till det gångna året senare. Har dock några mer näraliggande funderingar kring budgeten för 2012. Som nu har tagits på de olika nämnderna.

Ett välkommet tillskott blev de extra pengar som kom med en mer positiv skatteprognos än befarat. Men genast uppstod diskussion hur detta skulle fördelas. På allianspartiernas förslag fördelades en del pengar till utbildningsnämnden, sociala omsorgsnämnden och till arbetslivsnämnden. Sedan går det hela isär. De rödgröna vill öronmärka resten av pengarna till skolan. Folkpartiet vill att pengarna ska fördelas efter den gängse resursfördelningsmodellen. Det vill säga även äldreomsorgen och förskolan ska få sin del.

Eftersom vi fortfarande har stadsdelar med sin egen budget med möjlighet att själv fördela sina kostnader så är detta det enda rimliga. Genom att öronmärka pengar så fråntas stadsdelarna sin självständighet. Att dessa styrs av olika majoriteter underlättar ju inte heller det hela.

Risken finns att medborgarna inte behandlas lika med alla dessa turer. Det hade varit bättre, tror jag och Folkpartiet med mig, att vi direkt hade infört facknämnder i stället för att bara komprimera kommundelsnämnderna till tre stadsdelar.

Visst hade det säkert funnits fördelningsproblem även med facknämnder men chansen att fördela mer rättvist skulle ha varit större. I en grundskolenämnd är de som sitter där fokuserade och intresserade av skolan. Förhoppningsvis i alla fall. Samma sak med äldreomsorg. I stället för, som nu, att de som sitter i nämnderna måste kunna flera områden med den risk att man inte hinner sätta sig in i allt. Man får inte glömma att de som sitter i nämnderna är fritidspolitiker och sköter sina politiska uppdrag på fritiden.

Och det är troligt att facknämnder också skulle sparat pengar. Genom effektivare administration.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bästa Anne-Marie !

Jag vet att det är lite off-topic men då du har tämligen lite omsättning på kommentarerna här så antar jag att det är OK !

Jag ser på nyhets-TV om cirka 60 döda i Irak i dag. Sorgligt !
Kan du meddela var manifestationer, minnesstunder och fackeltåg för dessa kommer att avhållas i Sverige ?
Hur ser det ut med kondoleanstelegram från statsministern och vem av kungahuset kommer att resa till minnesandakten ?
Jasså, det är inget planerat ?
Och varför då ?
Är inte alla människor lika mycket värda längre ?

Tjalle