söndag 11 december 2011

Säg nej till bostadsförmedling i Borås

Ännu en helg går mot sitt slut. Förstår inte vart tiden tar vägen. Efter en intensiv vecka går en del tid åt att bara ta det lugnt. Men idag har jag hunnit med både ett födelsedagskalas och ett glöggkalas hos grannen. Gårdagskvällen blev det rätt mycket nobelfest-tittande och så mycket bättre förstås.

Den här veckan blir det både kommunfullmäktigemöte och en del jobb. Dessutom ska jag på mitt första möte i mitt nya uppdrag som ersättare i Södra Älvsborgs Räddningsförbund. Ska bli spännande och intressant. Räddningstjänsten har ju haft en del att göra de senaste dagarna. Med alla översvämningar.

Risken finns att det blir en sen kväll med fullmäktige. Det är många ärenden som vi inte hann med under de 25 timmar som vårt budgetmöte pågick. Fast å andra sidan är det ärenden där man verkar vara överens. Men man kan aldrig veta.

I morgon lär det nog i alla fall bli diskussioner i kommunstyrelsen. Det ska fattas beslut om att införa en kommunal bostadsförmedling. Något av Vänsterpartiets hjärtebarn. De tror att det löser både hemlöshet och bostadssegregation. Problemet är att ingen fastighetsägare kan tvingas att vara med i systemet. Och man kan ställa sig frågan om det är en bra prioritering i ett läge med en pressad ekonomi att öka den kommunala administrationen med en bostadsförmedling.

Det är på mycket få platser det finns en bostadsförmedling idag. På en del håll får man betala för att få stå i kö. I Kungsbacka kostar det 500 kronor att anmäla sig. Och när man får en lägenhet efter flera år så är den avgiften förverkad. I Värmdö kostar det ännu mer. 200 kronor om året plus 1000 kronor när man får en lägenhet. På Öckerö är anmälningsavgiften 500 kronor och årsavgiften 300 kronor. Dessutom får man betala en avgift på 1100 kronor när man fått en lägenhet. Städer som Västerås, Uppsala och Linköping har ingen bostadsförmedling. Den sistnämnda utredde frågan men konstaterade att det inte skulle ha någon inverkan på bostadssegregationen.

De frågor som automatiskt dyker upp är om Borås också ska ha avgifter. De som är i mest behov av bostad kanske inte är de som har det bäst ekonomiskt ställt. Och hur ska man få alla fastighetsägare med. Det är till syvende och sist ändå fastighetsägaren som avgör vem som får  hyra.

Självklart ska ingen diskrimineras när han eller hon söker bostad. Men att en kommunal bostadsförmedling skulle lösa det problemet tror jag inte. Jag tror inte heller de flesta boråsarna tycker att det är det som är mest prioriterat just nu.

Jag börjar bli lite trött på alla socialistiska idéer där samhället ska ta allt ansvar och där människan ska inordnas i ett kollektiv utan tilltro till eget tänkande. Ett samhälle där politikerna enligt vänstern vet bäst i alla lägen.

Inga kommentarer: