söndag 5 september 2010

Valrörelsen fortsätter

Dagarna går fort. Nu bara två veckor kvar till valet. Och bloggandet får stå lite tillbaka för att i stället möta väljare i valstuga och på torg och dela valmaterial i brevlådor. Även om det finns massor att skriva om. Nya utspel varje dag. Från alla håll och kanter. Och allt görs för att störa varandra. (SvD)

Ett av de mer korkade förslagen, enligt min mening i alla fall, är Lars Ohlys förslag om att företag ska betala högre arbetsgivaravgifter för vikarier. (SvD, DN)Tror han månne att det ska ge fler människor jobb. Det behövs mer flexibilitet på arbetsmarknaden inte mindre. Särskilt för att unga ska få en chans att få en fot in på arbetsmarknaden. Jag undrar om Ohly över huvudtagen vet hur ett företag fungerar idag. I dagens företag krävs större flexibilitet än i tidigare industriproduktion där man ofta tillverkade för att lägga på lager. Idag jobbar man mer efter order. Vilket innebär att arbetsbelastningen blir ojämn. Det skulle vara ekonomiskt förödande för företagen om de skulle behöva fastanställa personal som täcker behovet när det är som störst. Hur ska då säsongsnäringar kunna överleva? Turism på västkusten är väl inte särskilt stor under vinterhalvåret? För att inte tala om ökat krångel för arbetsgivaren. Visst vore det önskvärt om alla kunde få en fastanställning. Men världen har förändrats. I framtiden kommer det att vara få personer som får guldklocka efter 25 år på samma arbetsplats. Att få chans till ett vikariat och få erfarenhet måste väl vara bättre än att inte få något jobb alls. Nog om detta. Men att samverka i en regering där Lars Ohly finns med känns väldigt långt borta. Som Sahlin tror. (DN, DN)

Som opinionsläget ser ut just nu enligt flera mätningar behöver vi inte fundera över detta. (SvD, DN, SVT, GP) Men det kan hända mycket än. Så det gäller att kämpa ända in i det sista. Opinionsmätningar är opinionsmätningar och många är osäkra.

Det jag skulle önska är att det blir lite mindre löfteskarusell om vad man vill ge till allt och alla eller spekulationer om vem som ska leka med vem om sd kommer in i riksdagen. Och i stället lite mer om hur man vill utveckla samhället i framtiden. Ska vi ha ett samhälle där staten går in och styr i enskilda människors liv eller ska var och en själv bestämma hur han eller hon ska leva sitt liv. Valfrihet och frihet är grunden i en socialliberal politik. Med socialt ansvar.

Men även en frihet som yttrandefrihet innebär att man måste visa ansvar. Att vi har yttrandefrihet innebär att vi har rätt att säga vår åsikt utan att bli satt i fängelse. Men det innebär också att man har ett ansvar att inte kränka andra människor.

Något vi också glömmer bort är tala om demokrati och det fantastiska i att vi har rätt att rösta. Folkpartiet var med och införde allmän rösträtt i början på 1900-talet. Det är en rätt som vi ska utnyttja. Men det innebär också att man har ett ansvar att sätta sig in i olika frågor.

Nu blir det snart barnkalas. Men kanske ska klippa gräset först.

Andra bloggar Rasmus
Magnus
Maria

Inga kommentarer: