torsdag 9 september 2010

Tala om politiken i stället för spekulationer om regering!

10 dagar kvar till valet. Aldrig har valet varit mer spännande. Opinionsmätningar som visserligen pekar mot en alliansseger men många har ännu inte bestämt sig så det finns mycket kvar att göra.

Det som irriterar mig mest är att media lägger ner så mycket krut på att spekulera i hur det kommer bli efter valet om SD kommer in i riksdagen. Vem som ska leka med vem är en mycket större fråga än att skriva om vad de olika partierna vill. Varför inte i stället mer granska den politik som SD står för. (DN, DN, SvD
SvD)

Det finns mycket som kan ifrågasättas i den. Till exempel granska hur siffrorna i verkligheten ser ut bakom deras lögn om "massinvandring" och hur de förvanskar statistiken. De senaste åren har i stort sett alla som kommit till Sverige som flyktingar och som fått uppehållstillstånd fått det på grund av flyktingskäl eller skyddsbehov. Det är inte bara 5 % som SD ihärdigt påstår. Under de tre senaste åren fick totalt cirka 33000 asylsökande uppehållstillstånd i Sverige. Det vill säga ungefär 10000/år. 2009 var det 90% av dem som fick uppehållstillstånd, som hade flyktingskäl eller skyddsbehov (på grund av krig till exempel). Det kan också noteras att av de cirka 18000 ärenden som avgjordes i år har bara en tredjedel fått uppehållstillstånd. Alltså sextusen.

SD framför att det är 100000 som kommer hit varje år. Det finns också en utvandring från Sverige, även av de som kommit hit en gång som flyktingar, så att nettot är lägre. Men den siffran inrymmer också "kärleksinvandrare", arbetskraftsinvandrare, studenter, EU-medborgare m fl. Invandrare som förväntas försörja sig själva.

De som kommer som anhöriginvandrare till flyktingar är bara den närmaste familjen, make/maka och barn. Numera måste också den som inte har barn och vill ha hit make/maka också försörja honom/henne. En omständighet som jag själv kan ifrågasätta. Oro för släktingar som blivit kvar i hemlandet kan försvåra integrationen. Det är svårt att koncentrera sig på att lära sig språk med mera när man vet att ens fru eller man lever i otrygghet någon annan stans i världen.

Helt klart har SD problem med procenten. Det är viktigt att veta vilken total som man ska räkna procent av.

När jag sedan läser deras valmanifest med förslag inom en rad områden så undrar jag verkligen var de ska få alla pengar ifrån. Visst är en del av förslagen bra. Men de kostar pengar. Enligt SD ska de betalas med stoppad "massinvandring".

Man kan diskutera procentsatser, vilket man också ska göra för att slå hål på lögner och få fram sanningar, men i grunden ligger vilken syn på sina medmänniskor man har. När Jimmie Åkesson står i en vacker naturmiljö på SD:s hemsida och berättar om att visst ska vi hjälpa människor i nöd, men det är vår egen välfärd vi måste tänka på i första hand mår jag illa. Det klingar ihåligt.

Jag älskar Sverige och känner mig lyckligt lottad som fått förmånen att växa upp här. Vi har ett fantastiskt land med en fantastisk natur. Även om det finns ytterligare en hel del att göra för en bättre välfärd så har de allra flesta med få undantag (självklart oacceptabelt) mat för dagen och tak över huvudet. Vi kan vara generösa mot vår omvärld. Visst ska vi hjälpa människor i deras hemländer eller i närområden om det går. Men de som kommer hit och har skäl ska vi hjälpa. Även de som flyr från krig. En hel del av de som kommer hit är barn, med eller utan sina föräldrar. Vi har skrivit på barnkonventionen och den gäller alla barn. Man ska alltid ta hänsyn till barns bästa. Inom parentes sagt så görs inte det alltid idag heller när det gäller barn i asylsökande familjer.

Det som är avgörande är hur de som kommer hit tas emot. I många år var mottagandet uselt med långa tider i flyktingförläggningar i sysslolöshet. Numera är det mycket snabbare handläggning. Dessutom får den som kommer hit arbeta från första dagen om han eller hon hittar ett arbete.

Vad SD vill göra, för att den som kommer hit snabbt ska komma in i samhället, vet jag inte. SD har aldrig lagt något förslag hur man ska förbättra integrationen. Hur man än vänder och vrider på det behövs en viss introduktion och utbildning i svenska språket. SD har överhuvudtaget aldrig nämnt ordet introduktion.

Förmodligen tror de på en viftning med ett trollspö så är alla assimilerade.

Det här borde media skriva om i större utsträckning än att skriva om spekulationer om vem som ska flörta med vem om SD kommer in i riksdagen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det för lögn ang invandringen?
Eller är det så att du precis som dina likar i sjuklövern heller gömmer huvudet i sanden? Men det är klart i skendemokratin Sverige gäller det inte att låta alla röster höras utan bara dom som passar etablissemanget. Valobservatörer är tyvärr en nödvändighet i detta land i dag.

Charlie sa...

Den som tror att SD har rätt när de slänger sig med siffror och procent och påstående om kostnaden för staten ska läsa de rapporter som oberoende forskare lägger fram. SD överdriver starkt. Det är klassisk SD-propaganda att påstå att etablissemanget stoppar huvudet i sanden.

Men till syvende og sidst handlar det om vilken människosyn vi har. Hur skulle du själv vilja bli behandlad? För mig är det självklart att vi måste ha en human asyl- och flyktingpolitik. Då är inte SD ett alternativ!

Unknown sa...

Human flyktingpolitik??

Ni är så insnöade. Jag har bott i en bananrepublik i 10 år, som ändå som land måste betraktas som mycket mer utvecklat än t.ex. Somalia eller Irak. I min bananrepublik köper man körkort, kontrollbesiktningsmärken, diplomatpass etc. etc. Det kallas korruption. Om det skulle bli kris här, så krävs det väldigt mycket pengar och extremt bra kontakter för att landa som "flykting" på Arlanda. Och som sagt Somalia och Irak är ännu mer korrumperat.

Hjälp de behövande på plats!!! Mycket effektivare och man hjälper de som verkligen behöver hjälp.

Hur naiv och insnöad kan man vara som svensk?

JP sa...

Du verkar ocksa ha problem med procenten.
Lat mig fraga dig Anne-Marie, hur manga av de 2/3 som inte fick beviljad asyl har nu avvisats eller lamnat landet?
Jag kan beratta det - valdigt fa. Sa skall vi nu rakna arligt far du ju lagga till dessa eftersom de fortfarande finns i landet - och INTE tas upp i statistik.
Jag kan fortsatta sa har under lang tid.
Fakta ar att de etablerade parienas siffror ar lika knasiga som SDs sa sluta sitta dar pa dina hoga hastar och anklaga SD for logner nar du gor precis lika dant.

Wiktor sa...

"lögn om "massinvandring" "
Vi i Sverige har en väldigt generös flyktingpolitik heter det på PK språk...
Vem är du att avgöra när en massa är en massa A-M.
Jag kan med lika stor trovärdhet säga att du ljuger när du säger att det inte är en massa..
Det är en omdömesfråga.
SVT hävdade att det var en massutvisning när 17 Irakier utvisades.

Att säga att 100 000 uppehållstillstånd är samma sak som 100 000 invandrare är fel men jag ser sällan det felet göras av SD politiker.
Att oerfarna tar fel är trist men inte SD´s fel.

SD har det enda trovärdiga förslaget när det gäller att minska segregationen synd att det inte går igenom till PK-skallar med skygglappar.