måndag 20 september 2010

Det blåser kallt över Sverige

Det drar en kall vind över Sverige. Hösten närmar sig på mer än ett sätt. Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och ökningen av mandat i Borås gör mig oroad. Ett parti vars sympatisörer spottar på eller efter personer som inte har samma åsikt som de själva har inte i en demokratisk församling att göra. Att kritisera allt och alla utan att komma med egna förslag (förutom då ett enda som tydligen löser allt, stoppa invandringen) för inte samhället framåt.

Demokrati innebär att man lyssnar på varandra och argumenterar med ord. Och hittar gemensamma lösningar som blir så bra som möjligt för så många som möjligt. I en demokrati ska majoriteten också ta hänsyn till minoriteten.

Ska bli verkligen spännande att se hur Petzäll (SD) ska klara av att sitta både i fullmäktige i Borås och riksdagen som han tydligen har sagt att han tänker. Utan att riskera att hans stol i riksdagen står tom vid voteringar. Fullmäktigemötena är på torsdagar och på torsdagar är det också voteringar i riksdagen. Så sent som för några dagar sedan spottade en person efter mig när jag försökte förklara hur riksdagsarbetet går till efter hans kritik om att folk inte var på plats och tryckte på knapparna.

Men valutgången innebär också att jag själv känner mig ännu mer taggad och stridslysten att bekämpa fördomar och främlingsfientlighet. Alla som står för demokratiska värden och alla människors lika värde måste kämpa tillsammans för att motverka alla mörka krafter.

Det positiva är att alliansen kan fortsätta att regera om dock som minoritetsregering (åtminstone som det ser ut nu) och att Folkpartiet gått framåt i Borås med omnejd. Vi behåller våra mandat i fullmäktige och får förmodligen ett utjämningsmandat till riksdagen (just nu i alla fall). Spännande dagar kommer med att följa röstsammanräkningen och hur kryssen fördelar sig.

Under tiden får jag väl ta tag i att städa huset och försöka få ordning på almanackan. Även om jag är tämligen trött på att traska runt på gator och torg så tänker jag vara med på den trygghetsvandring som sker i eftermiddag kring Hässleholmen.

1 kommentar:

Peter H. sa...

"Demokrati innebär att man lyssnar på varandra och argumenterar med ord"??

Det har ju inte ni gjort betr. SD - skrika rasister och komma med logner, som snack om att spotta pa manniskor.
Det du sager stammer perfekt in pa er sjalva - det ar ledsamt att se er, dagens fjantiga politiker som tror de vet hur det skall vara och alla folja.

Franvaron av ordentlig argumentation betr. SD visar val bara pa att du och de etablerade partierna inte har nagot att komma med.
Snacka om att vara solidarisk och statistik lika fixad som SDs ar inget som nedlagger deras sak. Nar sedan fakta tryter borjar ni igen med det nu trakiga rasist snacket.

Varfor forsoker du inte ta reda pa vad SD egentligen star for innan skrikandet - jag som valjare gor det, man far namligen inte sanningen av dig eller de etablerade partierna.

Nu visar sig sanningen vara langt ifran vad du tror, vilket visar pa att du verkligen inte passar som politiker - eller politiker i sverige skall kanske vara forljugna och daligt palasta i sak.

MAn far hoppas att med SD i riksdagen lite sanningar kan komma ut, ni har nu gomt den lange nog for den svenska befolkningen.