måndag 23 september 2013

Ett steg tillbaka i historien

Kan inte låta bli att skriva några ord om dagens stora svenska nyhet. Att polisen i Skåne registrerat 4000 romer, inklusive 2-åringar. (DN). Helt oacceptabelt och olagligt. Inte ok att de som ska kämpa mot brottslighet själva begår brott . Och min tanke, liksom många andras vad jag förstått, går förstås till nazityskland. Då romer och judar registrerades för att sedan skjutsas till förintelseläger. Romer har bott i Sverige sedan 1500-talet och är en av Sveriges fem erkända minoriteter.

Polisens förklaring är minst sagt tveksam och efter att ha sett länspolismästarens osäkra framträdande i Aktuellt blir jag minst sagt fundersam. (SVT) (DN) Varför en misshandel skulle behöva att 4000 personer, inklusive två-åringar skulle behöva registreras är ofattbart. Hade samma sak gjorts om det handlat om etniska svenskar? Tror jag inte. 

För 13 år sedan var jag med i en föreställning som handlade om en rättegång i Tyskland efter kriget. Rannsakningen hette den och amatörer läste vittnenas roller. Den handlade om varför man inte gjorde något utan bara såg på eller agerade med när människor förnedrades och förintades. Jag plockade fram manuset idag. Bläddrade igenom några sidor. Fruktansvärt. Det får inte gå så långt att vi också står och ser på när människor förnedras. Vi har ett ansvar att se till att det inte sker. Och det började då med registrering. Idag finns så mycket teknik som gör det mycket enklare att registrera.

Det som är skrämmande är också att en representant från ett av de partier som sitter i riksdagen, SD,  uttrycker sig så här: “Jag har inga problem med att man rent allmänt registrerar eller för in uppgifter som man tycker är viktiga för framtiden.” (DN) Vem avgör vilka uppgifter som är viktiga för framtiden. Med andra ord är vem  är “man”  i uttalandet. Jag får kalla kårar. Ett register i fel händer kan vara förödande.

Trots det införs fler och fler register och hela livet kartläggs. Idag blev jag uppringd av ett telefonföretag som ville ge mig billigare priser. Ok i och för sig om det inte vore för det att jag ha en paketlösning. Men det som jag började fundera kring  var när uppringaren sa att jag inte ringer så mycket från den fasta telefonen. Frågade hur han kunde veta det. Men det svarade han inte på. Blev som vanligt ett kort samtal med dem som vill sälja något.

Myndigheter får alltmer register som kan samköras. Någonstans måste det bli ett stopp. 

2 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Man får se det positiva i det hela. Att SD inte sitter vid makten utan folkpartiet. Tänk vad mycket större skandalen hade varit om SD suttit vid makten.

David sa...

För att få lite perspektiv så rekommenderar jag dig att titta på Veckans Brott på Svt, spola fram till 40.10. Där ger Leif GW sin syn på registren.

http://www.svtplay.se/veckans-brott