fredag 23 november 2012

Dagen efter den stora maratondebatten

Skön fredagskväll. Lugnet efter stormen kan man säga. Skönt att bara ta det lugnt och titta på På spåret och Skavlan och så se slutet på X-Factor. Vem som åker ut eller får stanna kvar.

Dagen,efter en lugn morgon, har ägnats åt att fixa lite som inte hunnits med den senaste veckan. Glad blev jag när jag skulle boka bilbesiktning och fick meddelandet att jag var ute ett år för tidigt. Trodde jag skulle varit tvungen att göra det nästa vecka. Skönt att slippa för nästa vecka har jag en hel del att stå i också. Bland annat leverera en databas. Lite jobb har jag också hunnit med innan jag tog en tur ner på stan. Struntade i shoppingen och fotade lite i stället. Avstressande.

Men en liten återblick till det gångna budgetsammanträdet måste jag nog göra. När vi slutade vid halv elva tiden igår kväll var vi nog alla rätt möra. Jag fick dock med mig allt hem, tror jag i alla fall. Däremot glömde jag nycklarna i ytterdörren. Inte så bra. Tack och lov hände inget. Men det säger lite om hur trött man är efter sammanlagt 24 timmar budgetdebatt. Det är inte rimligt att debattera i 24 timmar i en lokal där till slut fullständig syrebrist råder. Att diskutera folkhälsa under sådana förhållanden blir lite att inte leva som man lär.

Själv hade jag också sparat mina inlägg till slutspurten. Som 2:e v ordf får jag försöka hålla mig lugn i debatten och ägna mig åt att ha koll på talarlistan mm. Jag får ransonera till de ämnen som jag känner mest för.  Social ekonomi och socialt företagande.

Jag har ju motionerat om att kommunen bör ta fram en överenskommelse mellan idéburna organisationer och kommunen. Som man gjort på många andra håll och är på väg att göra i Västra Götalandsregionen. Där jag själv ska vara med som representant för den Sociala ekonomin i Sjuhärad. En överenskommelse klargör ansvaret mellan kommun och organisationer.  Detta rör inte bara “vanliga” föreningar utan även andra organisationer som bildningsförbund, Röda korset, Rädda barnen m fl. Även en organisation som Coompanion ryms inom det man kallar den sociala ekonomin. På min fråga till ansvarigt kommunalråd om vart motionen tagit vägen tvekar hon inte att säga att den hamnat i byrålådan. Där gör den ingen samhällsnytta. Är orsaken kanske att man hos de rödgröna är rädda att politikerna tappar kontrollen. När man “släpper in” de idéburna organisationerna. Annars har jag ingen förklaring till varför man inte tagit tag i frågan och gör ett strukturerat jobb från början i stället för att kolla lite här och lite där hur bidrag mm ska se ut.

Dessutom pratade jag om socialt företagande. Frågade hur arbetlivsnämnden tänkte sig framtiden när det gällde att utveckla sociala företag. Fick väl sådär svar. Återkommer.

Som sagt, att diskutera folkhälsa utan syre är inte att leva som man lär. Att trots Gunnel Romilds påpekande att det nu fanns en svart och en vit påse att lägga skräp i så var den svarta påsen full med kaffekoppar när dagen var slut. Hur står det till med miljövetenheten hos fullmäktigeledamöterna. Eller var det bara ett utslag för en sen kväll och alla var trötta. Att kräva att andra ska sortera sopor när vi själva inte gör det är dubbelmoral.

Nu dags att sova. I morgon blir det blixtdubbeltennis. Men här några bilder från min stadsvandring i kväll.

1 kommentar:

Mikael Wendt sa...

Trevligt inlägg, ha en skön helg!