fredag 13 januari 2012

Fredagsblandning

Dags att slänga ut julen. Fast det känns alldeles fel vad beträffar julgranen. Inte ett barr, nästan i alla fall, har ramlat ner från granen. Få se den kanske får någon mer dag på sig. Det andra får nog flytta in i garderoben. Även om jag i år inte plockade fram så mycket tomtegrejor och annat julpynt. Julen blev ju lite annorlunda eftersom det bar av till Idre på juldagen och hem på nyårsdagen. Kändes inte meningsfullt att “jula” alltför mycket i huset.

Dagen har gått i jobbplaneringens tecken. Här planeras inte för någon pensionering. Kul att träffa de andra datalärarna på Lexicon i Borås.

Lite nyhetskommentarer.

Igår debatterades frågan om tvångssterilisering av personer som vill byta kön. Debattens vågor gick höga. Det påstods att allianspartierna kommit överens om att utreda frågan ytterligare för att tillfredsställa KD. Folkpartiet har klart tagit ställning på vårt landsmöte att ingen ska behöva tvångssteriliseras på grund av könsbyte. Senare under dagen kom dementier att inget alls var beslutat. (SvD)Men förvirringen kvarstår. En debattartikel från LUF-ordföranden, Adam Cwejman  och CUF-ordföranden Hanna Wagenius kritiserar en ytterligare utredning i frågan. (SvD) En artikel jag håller med om. Förhoppningsvis kommer det så småningom klarhet i vad som gäller. Men en ytterligare förlängning av tvångssteriliseringar som en sådan utredning innebär är inte acceptabelt. Jag trodde sådana ingrepp tillhörde det förflutna.

Liksom jag trodde att sexistiska taktikkort inom innebandyträningen för 14-åriga pojkar. Ledarna jämför olika spelstilar med olika kvinnor. Och det handlar om hur de ska hanteras i sängen. (DN) Vilken bild förmedlar inte ledarna till de unga killarna som just håller på att börja upptäcka det här med samspel mellan tjejer och killar.

Det som kan utläsas ur artiklarna kring detta är att ansvariga tagit tag i det och intensifierar arbetet med värdegrundsfrågor. Oerhört viktigt. Men det är också viktigt att man också på andra håll är uppmärksam så inte det händer fler gånger. (DN)

Att en förlegad kvinnosyn då och då dyker upp bland medelålders och äldre män är inget ovanligt men jag trodde att vi kommit en bra bit längre när det gäller yngre årgångar.

Nu till lite julutslängning. I morgon blir det politik med möte med västsvenska folkpartister. Ska bli kul.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man upphör aldrig att förvånas när det gäller verklighetskontakt hos vissa män och säkerligen också kvinnor. Att vara korkad är ju inget brott. En person som kommunicerar sex inom utbildning gör säkert en hel del andra dåliga bedömningar, men det är nog bara för att sex är en het potatis som det kommer fram.

populärt program där deltagarna blir ikoner för svenska kvinnor. Rätt låg nivå på hur de fördriver sina dagar, men icke desto mindre är de älskade och får skriva autografer.