måndag 14 februari 2011

Mest val men lite om ormar

Tar en liten paus i Excellandet och skriver några rader. Om att det är val på gång till exempel.

För bara några dagar sedan sa jag till någon att vad skönt det är att det är långt till nästa val. Men tji fick jag. Och i samma ögonblick som jag hörde att det skulle bli omval så tändes gnistan igen. Va kul med valrörelse. Orsaken är väl kanske den politiska situation som råder i regionen nu. Förhoppningsvis kan det bli en annan ordning efter ett nyval.

Jag blir dock lite irriterad på media som omedelbart börjar prata om lågt valdeltagande. (GP,SvD,Aftonbladet)  I stället för att skriva om hur bra det är att vi får en reell diskussion om hur vi ska få en region med både bra sjukvård och hållbar tillväxt.

Det sistnämnda glöms bort alldeles för lätt. Infrastruktur och entreprenörskap är viktiga ingredienser för att få en bra region där människor vill bo. Att ta vara på de resurser som naturen och kulturen ger för att erbjuda upplevelser för att locka turister är viktigt. Genom samverkan mellan olika aktörer kan detta uppnås.

Nu finns ju också chansen att diskutera kollektivtrafiken. Också en regionfråga.

Med rätt fokus tror jag att regionfrågorna äntligen kan komma på agendan. Men då får media sluta fokusera på eventuellt lågt valdeltagande och i stället börja skriva om sakfrågorna.

Något helt annat. En kvinna och hennes baby har hållits kvar i en lägenhet med hjälp av giftormar. (SvD, DN)Är det inte snart dags att införa förbud för hållande av giftormar (gärna övriga typer av ormar också) i lägenheter av privatpersoner. En fråga jag uttryckt mina åsikter om ett antal gånger. Här finns länkar.

Nu återgång till Excel.

3 kommentarer:

Anna-Karin Celsing sa...

Hej Ann-Marie
Problemet här är nog inte tillgång till ormar utan det faktum att en man plågar sin (?) kvinna och barn. Hade det inte varit ormar hade det varit något annat. Problemet är betydligt allvarligare än giftormar i lägenheter. Det hoppas jag verkligen att du ser.
mvh
Anna-Karin Celsing

Anne-Marie Ekström sa...

Såklart Anna-Karin. Vissst är det allvarligare med mäns våld mot kvinnor. Det kan du se av mina tidigare bloggar. Men den här gången blev fokus på ormarna. Hur absurt det är att det är tillåtet att ha ormar i lägenheter. Som synes kan de användas för att hota människor eller bara människor otrygga.

Mats Jonsson sa...

Hej!
Jag måste säga att jag blir förvånad att du är partimässigt Liberal men skriker efter förbud för att hålla orm i privat ägo?
Bara för att du har en psykologisk störning (fobi) så skall väl det inte drabba andra människor.
Lite fakta ; Det har ALDRIG dött ngn av en icke svensk giftorm eller annan orm i Sverige, men det dör ca 10-15 tjejer av ridolyckor varje år, förbjud ridsporten istället då den skadda och dödar långt fler personer i vårt land.
sedan så är det ju så att det är farligt att börja inskränka på människans personliga integritet och skapa förbud för allehanda saker.
Du som är politiker borde också veta att begreppet "sanitär olägenhet" försvann i mitten av 80 talet.
Det är också fastslaget i flera rättsfall att: "Blotta vetskapen om att det finns orm/ormar i en lägenhetsbyggnad är inte grund för olägenhet för annans hälsa"
Varför tycker du det är "absurt" att ha orm i lägenhet, har du någon vettig förklaring till detta eller?
Skulle vilja påstå att det är det bästa hobbydjuret du kan hålla just i lägenhet låt mig ta bgr exempel:
De sprider ingen lukt, de är inte allergiframkallande, de skitar inte ned i trappuppgångar som hund och katt, det är också så att många yngre och barn växer upp med palsdjursallergier och då är orm nästan det enda djur som finns tillhands, snälla tänk längre än näsan räcker innan du låter din psykiska störning gå ut över seriösa terrarister.
Mvh
Mats Jonsson