torsdag 14 januari 2010

Störst chans att bli miljonär

Blev precis uppringd av en försäljare som talade om att mitt telefonnummer kommit med i finalen till vad det nu var. I klartext så ville han sälja lotter i kombilotteriet. Efter de sedvanliga frågorna som alla telefonförsäljare kör med om hur jag mådde så undrade han om jag spelade på något annat lotteri. Vad sjutton hade han med det att göra? Jag lyssnade aldrig så länge att jag fick veta vad min "finalplats" innebar. Det är många som ringer och säljer (ännu har jag inte registrerat mig hos NIX) och jag avfärdar väl alla ungefär på samma sätt som den här. Som sagt de hinner inte ens komma till sitt erbjudande.

Jag kunde dock inte låt bli att gå in på Kombilotteriets hemsida för att kolla om jag hade rätt i min uppfattning att detta ägs av Socialdemokraterna. Mycket riktigt så är det. De har väl all rätt i världen att bedriva ett lotteri och likaså anlita säljare som ringer runt och frågar hur folk mår och om de spelar på andra lotterier. Fast jag tycker ju att de som ringer (över huvudtaget alla telefonförsäljare) borde få veta hur man beter sig i telefon. I ett strikt försäljningssamtal ställer man inga personliga frågor som om man känt personen i många år. Nåväl.

Jag gick som sagt in på hemsidan och det första som möter mig är "Kombilotteriet ger dig störst chans att bli miljonär" . Och med tanke på vem som är avsändaren så stämmer det kanske. Att bli miljonär på arbete eller företagande är inte så lätt med sossarnas politik. Sedan kan man ju undra vem man jämför med. Det vill säga vem är det som har sämre vinstchanser.

Men detta stämmer väl också med sossarnas politik. I bästa fall bara halva sanningar.

Jag har inget emot lotterier men det ska vara klara spelregler. Inte några överdrivna löften om vinstchanser. Och man ska inte locka människor att börja spela. Och sådana risker finns när man gör en aggressiv marknadsföring genom att ringa och ge folk erbjudanden. Just nu ångrar jag att jag inte lyssnade färdigt på vilka fördelar jag skulle få.

Ett politiskt parti borde veta bättre än att ägna sig åt sådan marknadsföring. Eller dubbelmoral. Det är helt ok att bli rik på lotteri men inte på hårt arbete.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har så rätt! Kan bara ske på Kuba och i vänsterriket Sverige. Hur kan ett parti som stiftar lagar kring spel samtidigt tjäna hundratals miljoner kronor på lotterier? Bra cash att använda i kommande valrörelse... Vore ganska otänkbat att Moderaterna startade ett alternativt Systembolag eller hur?