torsdag 26 november 2009

Budgetfullmäktige igår och lite till

En ny dag med budgetfullmäktige i Borås som väntar. Vi har fått sovmorgon till 10. Undrar just om det blir en repris av gårdagen. Rätt stor risk. Igår diskuterades i den allmänna debatten också de frågor som ska specialbehandlas idag. Idag kommer alla de mjuka nämnderna som kommundelar, kultur, utbildning, socialnämnd mm.

Lite reflektioner över gårdagens debatt kan vara på sin plats. Förutom att dagens frågor som också diskuterades igår så diskuterades sverigedemokraternas förslag till budget. Inte oväntat innehöll detta ett misstänkliggörande av invandrare blandat med egentligen okontroversiella förslag som riktar sig till äldre. Att man flirtar med äldre är helt klart. Familjens bevarande stod också på agendan. Att de som kommer hit ska visa anpassningsvilja var en punkt på programmet. Jag tror alla som kommit hit vill komma in i samhället så snart som möjligt och försörja sig själva. Men man måste ha hjälp och stöd med svenskundervisning och annat. Jag tror inte det är viljan som saknas. Ju bättre denna introduktion är desto snabbare kommer man in i samhället.

Där tror jag att det förslag som regeringen nu presenterar i sin proposition idag om hur mottagandet av nyanlända ska ske kommer att bli bra. (SvD,)Enligt detta är det arbetsförmedlingen som får huvudansvaret för att se till att den som fått uppehållstillstånd får rätt stöd och hjälp så att han eller hon kommer ut på arbetsmarknaden så snart som möjligt. Det sänder signalen att det är arbete som gäller i första hand. Fördelen är att det blir samma regler över hela landet. Och det är inte kommunens uppgift att förmedla jobb.

Sedan är det självklart viktigt att arbetsförmedlingen verkligen får resurser så att den kan klara av det.

Tillbaka till budgetdebatten. Även om sverigedemokraternas budgetförslag inte var rent rasistiskt så andades det bakåtsträvande och främlingsfientlighet. Däremot det uttalande som sverigedemokraten gjorde, att islam är ett hot mot jämställdheten i Sverige, kan inte betraktas på annat sätt än rasistiskt. Och kanske hets mot folkgrupp. Som jag ser det i alla fall. Jag krävde en ursäkt för uttalandet.

Jag tog också upp under den här allmänna diskussionen hur viktigt det är att kommunen underlättar för näringslivet i kommunen genom att tillhandahålla mark och på annat sätt samverka med näringslivet. Det finns en näringslivsenhet som ska syssla med dessa frågor. Men kommunen ska inte driva företag och konkurrera med privat näringsliv. Fler företag, som ger vinst och fler anställda, ger mer skatteintäkter som kan användas i välfärden. Jag funderar fortfarande över s-företrädaren som tror att en stark offentlig sektor är räddningen under krisen. Var kommer pengarna ifrån då? Jag nämnde förstås också kvinnors företagande.

Nu är det dags att kasta mig över dagens ämnen i fullmäktige men först några kommentarer kring några av dagens rubriker på nätet.

DN tar upp frågan om man ska betala för att man använder skidspår. Någon har ju anlagt spåret. Ofta någon idrottsförening med ideellt arbete och förmodligen med scooter som inte är gratis. Har dessutom spåret anlagts med konstsnö så är det ännu mindre gratis. Självklart ska man betala om man utnyttjar ett sådant preparerat spår. Jag tycker inte att det hör till allemansrätten att gratis utnyttja det andra har slitit för att åstadkomma.

Sedan blir jag bara så upprörd att jag inte hittar ord när jag läser om styvpappan som torterade en fyra-åring. Plus misshandlat mamman. Har ingen annan sett något? Var finns övriga samhället när sådant här sker. Små barn lever ett farligt liv så länge som de inte har skolplikt. Ibland kanske det inte är så att föräldrarna vet sina barns bästa. Något att komma ihåg i debatten när det gäller familjepolitiken. Vårdnadsbidrag kanske inte är en kvinnofälla utan en barnfälla. (DN, SvD, Aftonbladet)

Jag är jätteglad att folkpartiet liberalerna har fattat beslut att vi vill att barnkonventionen ska bli svensk lag. Även om det kanske inte hjälpt pojken i detta fallet men det skulle innebära att man alltid har fokus på barns bästa oavsett vilka beslut man fattar i olika politiska församlingar eller myndigheter.


 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anne-Marie. Det där med att "flirta med äldre" var väl inte så lyckade ord med tanke på hur många äldre som tvingas leva på mycket lite pengar. T ex äldre uppe i Gällivare som måste ut och skotta snö, ta bort is mm. Din gamla riksdagskollega Linnea Durell skrev i sin blogg igår om detta t ex. Och sedan kan du inte mena att allt som skrivs om sk asysökare är rasism. Du gör ett politiskt självmål och öppnar dörren för SD in i riksdagen, vilket inte skall vara nödvändigt. Och de ensamkommande barnen dvs endast män i mer eller mindre vuxen ålder. Vore på tiden om någon icke PK-are kunde intressera sig för hur de uppför sig där de bor och deras inställning till kvinnor etc, kostnader mm. Du och många andra säger att vi i Sverige har råd, men titta då på alla indragningar, nedskärningar och budgetstopp som finns i alla svenska kommuner och landsting och vad det betyder för väldigt många redan fattiga människor. Och varför vill inte FP angripa orsakerna till den nuvarande krisen i världen, sätta stopp för alla giriga direktörer och så vidare. Du är nog inte bara mig skyldig ett svar på många frågor. Ha det bra med budget-tuggandet. Hälsningar Claes i Borås.

Anonym sa...

Hello. And Bye.

Anonym sa...

"Jag tror alla som kommit hit vill komma in i samhället så snart som möjligt och försörja sig själva. Men man måste ha hjälp och stöd med svenskundervisning och annat. Jag tror inte det är viljan som saknas. Ju bättre denna introduktion är desto snabbare kommer man in i samhället."

-Det vore trevligt men här har du lite info från verkligheten:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=53787&a=6315%2040

/Wiktor