tisdag 24 november 2009

Kort summering av landsmötet

Nu har det gått en dag sedan folkpartiets landsmöte. Ett positivt landsmöte med en god stämning och jag tror nog att alla åkte därifrån i stort sett nöjda. Jag är förstås glad över att jag helt plötsligt fick igenom mitt förslag att lägga till en punkt om kvinnors företagande i Entreprenörsrapporten. Men också att ingen ska behöva avlägga löften om att man ska följa svenska lagar. Varför skulle en del behöva göra detta men inte alla svenska medborgare?

Jag tycker att det är viktigt att alla som vill bli svenska medborgare får kunskaper om hur samhället fungerar och för att hänga med i samhällsdebatten också kan svenska hyfsat. Hur ska man annars kunna veta vem man ska välja till riksdagen där de svenska lagarna bestäms? Att rösta är en rättighet, eller skyldighet, i en demokrati. Jag tycker inte det är konstigt att man ska delta i en kurs när man vill bli svensk medborgare. Att bli svensk medborgare är ingen mänsklig rättighet. Så jag hoppas att de som vill bli svenska medborgare ändå går en medborgarskapskurs som nu landsmötet beslöt skulle vara frivilligt.

För övrigt togs många andra bra beslut när det gäller integration och migration. Att gömda ska få vård och att gömda barn ska få gå i skolan och kunna känna sig trygga. Att göra ytterområden attraktivare och stimulera företagande i utsatta områden genom mikrokreditlån. Och mycket mera.

Landsmötet beslöt också att barnkonventionen ska införas i svensk lag. Ett mycket viktigt beslut för barnens skull. Idag sägs att barnkonventionen ska genomsyra alla beslut som tas men när det kommer till kritan så så länge som det inte är lag finns det annat som styr. Det gäller i kommunala beslut och det gäller flyktingbarn.

Jag är också glad att det blev en så övervägande majoritet till att säga nej till tredelad föräldraförsäkring att det inte ens krävdes rösträkning utan det räckte att avgöra beslutet med handuppräckning. Att bestämma vem som ska vara hemma och ta hand om barnen är familjens eget beslut. Familjer är olika och har olika förutsättningar. Den ena kan vara arbetslös, studera, driva företag eller helt enkelt inte kan på grund av fysiska eller psykiska skäl. Och det är ju barnen det gäller. Ska barnen tvingas ut för tidigt på dagis på grund av att pappan eller mamman inte har möjlighet att vara hemma sin tredjedel.

Inga kommentarer: