tisdag 31 december 2013

Summering av 2013

Så är då 2013 snart över. Ett innehållsrikt år.

Det var året då jag besökte Afrika för första gången i mitt liv. Under två veckor reste jag runt i Ghana tillsammans med ett 20-tal andra faddrar till barn i Ghana genom organisationen PLAN international. Vi besökteDSCN0211 skolor och vårdinrättningar som PLAN står bakom och förstås träffade jag mitt fadderbarn. Det var viktigt att få bekräftat att de pengar jag betalar varje månad kommer på plats och gör nytta. Villkoren var väldigt olika inom landet. I norr fattigt, men det var nästan tätare med teleantenner än med träd. I söder där mitt fadderbarn bor mer växtlighet och i huvudstaden Accra var det mer som hemma. Ja inte riktigt förstås. Vattnet på hotellet försvann ibland och Salsakvällen vid poolen under Afrikas himmel finns ju inte hemma. Vi hann också med en del turisting under de två veckorna. Flodhästsafari, marknadsbesök mm. Och ett besök vid ett slavutskeppningsfort gav besk smak i munnen. Även om det fort vi besökte inte var det som de svenska slavarna skeppades ut från. Jag har skrivit tidigare på bloggen om besöket och det första inlägget finns här.  Och sedan kommer resten i en följd.

Det var året då det också blev mycket företagande på agendan, inte i form av fakturerbara timmar utan mer att tala om hur viktigt det är med bra villkor för företagande. Jag blev ordförande för nätverket Liberala Företagare, ett av de nätverk som finns kring Folkpartiet. Många bra beslut för att förbättra företagandets villkor fattades på Folkpartiets landsmöte i november. Här finns en debattartikel som varit införd i Borås Tidning och som beskriver några av besluten. Nu gäller det att föra ut alla tankarna i valrörelsen 2014.

Det var året då Borås stad beslöt att Medborgardialog är viktigt. Principer och handbok har tagits fram. Nu är det bara att sätta igång och jobba. Och det finns mycket att ha dialog om med dem som bor, verkar och vistas i Borås. Och Medborgardialogen ska inte bara gälla under nästa år som är valår utan alltid. Syftet är att politiker ska få mer underlag när man ska fatta beslut och medborgarna få mer inflytande men också mer insikt i hur beslut fattas i kommunen. Jag, tillsammans med flera andra från olika partier,  har lagt mer mycket energi för att få ihop det hela.

Det var året då jag också blev mer engagerad i den sociala ekonomin. Bland annat genom att delta i framtagandet av en Överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin. Dessutom fick jag förtroendet att vara med och välja ut projekt inom Västra Götalands som stimulerar Socialt entreprenörskap med tillväxt som mål.  Mer om Överenskommelsen och Social ekonomi finns bland annat här. Här kan läsas om vilka projekt som fått pengar för att utvecklas. 

Det var året som jag gjorde debut som backstagetwittrare vid sista Sommartorsdagen. Kul att få twittra ut vad som hände på och bakom scenen tillsammans med Jesper Henriksson.

Det var året som det var varmt och soligt under sommaren och regnade utav bara den under december men samtidigt det året då jag varit ute och sprungit i regn och sol.  Överhuvudtaget glad att jag börjat springa två-tre gånger i veckan.

Det var året då nomineringar till de olika valen 2014 gjordes. Jag finns med på tre listor. Till riksdagen, regionen och kommunen. Den främsta placeringen är på regionen där jag finns på en 2:a plats. Det är första gången jag kandiderar till regionen. På riktigt i alla fall. Ska bli roligt att ta tag i nya frågor. Fast företagande och tillväxt ligger högt på agendan.

Och så hade jag mycket roligt med gamla och nya vänner.

Nu kommer ett nytt år med många utmaningar. Den främsta att Folkpartiet gör ett bra val. Tror på liberalism framför socialism.

Lite bilder kommer i ett eget inlägg. Bilden i inlägget visar flodhästar i vattnet. Ögonen sticker upp.

Inga kommentarer: