lördag 14 december 2013

Mänskliga rättigheter måste respekteras i EU-länderna

Idag flyttades jag 22 år bakåt i tiden. Till december 1991. Det var då flyktingar började komma till Borås från före detta Jugoslavien. Och en artikel i BT uppmanade boråsarna att lämna in kläder. Jag följde uppmaningen och på väg till stan för att köpa gardiner stannade jag till där alla kläder lämnades in. Och det bara vällde in plastsäckar med kläder. Bestämde mig för att stanna och hjälpa till. Vilket resulterade i ett halvårs klädsorterande. Och det var väl så min politiska bana började. För det förde med sig också ett engagemang i flyktingfrågor. 988463_10151915072904132_703438826_n

Idag när BT igen uppmanade Boråsare att lämna in kläder med mera vällde det också in säckar och påsar i massor. Denna gång ska kläderna skickas med de romer som Borås stad hjälper med hemresa till Rumänien på måndag. Det kan konstateras att boråsarna är givmilda men min undran är hur man ska få allt sorterat och framförallt hur allt ska få plats på bussen. Och hur allt hanteras när man är framme. Jag kommer ihåg hur vi var tvungna att strukturera upp utdelningen av kläder så att det det blev rättvist och inte bara en huggsexa. När nöden är stor handlar inte människan rationellt.

Men problemet är större än hur kläderna fördelas vid framkomsten om nu allt kommer med. Det är en fråga hur minoriteter, i detta fall romer, behandlas i Europa. Sverige har ingen ren och fin historia när det gäller romer men vi är i alla fall på väg att förbättra villkoren för dessa. Men ute i Europa kränks mänskliga rättigheter i många länder. Romer får varken jobb eller barnen får ingen skolgång. Även om de kläder med mera som skickas med romerna på måndag kanske gör att man inte fryser just för tillfället så måste framförallt situationen förändras på sikt. Eu måste ta sitt ansvar. Folkpartiet har  tre duktiga kvinnor som jobbar hårt för mänskliga rättigheter inom EU, kommissionär Cecilia Malmström, ledamot i Europaparlamentet Cecilia Wikström och EU-minister Birgitta Olsson.  Men länderna själva måste inse vad de håller på med. Tyvärr växer främlingsfientliga partier i EU-länderna vilket inte underlättar. Risken finns också att Europaparlamentet får fler ledamöter från främlingsfientliga partier efter nästa års EP-val. Det är viktigt att de som har sympatier för de demokratiska partierna röstar i det valet.

Så länge som mänskliga rättigheter  inte respektera, vuxna får inga jobb eller barnen inte får gå i skolan på grund av etnicitet, kommer människor att lämna sina hem för att söka sig till andra platser där de tror att de kan tjäna pengar på ett eller annat sätt.

Inga kommentarer: