lördag 1 december 2012

Alla olika. Alla lika. Alla är vi björnar (eller var det människor)

Borås stad har invaderats. Det är inte så farligt som det låter. Tvärtom. Det är en fredlig invasion. Invasionen består av 108 björnar som representerar 108 länder. Plus ett par kärleksbjörnar och en bjö2012-12-01 10.43.16rn som är Borås egen. Den senare målad av streetart konstnären Shai Dahan.

Idag var det invigning av utställningen United  Buddy Bears the minis. Utställningen kommer ursprungligen från Berlin och åker runt i världen och är en symbol för fred och samförstånd. Björnarna är målade av konstnärer från respektive land. Med motiv som symboliserar landet. Den svenska björnen är midsommaraktig med mandelblom, gullviva och blå viol. Enligt blommorna som besjungs i Evert Taubes visa Rönnderdahl som skuttar på ängen. Alla björnar är olika men ändå lika. Det är bara utanpå som de är olika. Innerst inne är alla björnar med fredligt sinne. Precis som vi människor är olika utanpå men innerst inne är människor med drömmar och förväntningar oavsett varifrån vi kommer.

Det finns också två gyllene björnar som är förenade med ett hjärta och med inskriptionen att man ska bemöta sina medmänniskor på samma sätt som man själv vill bli bemött.2012-11-30 14.30.56

Samlingen av björnar lyser verkligen upp Stora Torget. Och så här i juletider är det viktigt att bli påmind om fred och samförstånd. Björnarna har uppsträckta ramar (heter det väl på en björn) som visar att man är fredlig. De står i ring och tittar på varandra. Jag tror att det blir ett populärt utflyktsmål för skolorna i stan. Kommer det också en karta där de olika länderna är inritade kan det förutom lektion om fred och kärlek också bli en geografilektion.

I samband med utställningen kan man också köpa små björnar. Behållningen går till välgörande ändamål. I Borås till BRIS och Frälsningsarmén i Borås.

Hoppas många kommer och hälsar på björnarna. Inte bara boråsare. Jag är övertygad att jag kommer att besöka dem ofta. Har redan gjort tre besök. De ger energi på något sätt. Och glädje. Och kanske hopp om en fredligare värld. Jag tror vi behöver påminnas då och då. 2012-12-01 18.39.36

Inga kommentarer: