torsdag 20 december 2012

Skärpning av villkor för anhöriginvandring har motsatt effekt

Igår var mitt svar på Jan Ericsons debattartikel om att skärpa kraven för anhöriginvandring inne. Idag finns den på nätet. (BT)

Den som vill läsa Ericsons artikel så finns den här.

Och här finns den i sin helhet.

Självklart att ge skydd

Det finns alltid en orsak till varför människor flyr och söker skydd i ett annat land. Ingen flyr från sitt land frivilligt. Det glömmer Jan Ericson att nämna i sin artikel i BT 12/12.

De som kommer hit har flytt från krig i Syrien, Afghanistan, Somalia eller något annat land. Eller också har man flytt från ett land där man inte kan leva som homosexuell eller ett land där kvinnor riskerar att dödas för att de inte levt som familjen önskat. Många förföljs också på grund av att de har en annan religion än landets.

Jag kallar inte det generöst utan en självklarhet att ge skydd åt människor som är i behov av skydd. Sverige måste vara ett humant land som värnar mänskliga rättigheter.

Jag kan hålla med Ericson om att det behövs göras betydligt mer, för att de som kommer hit ska få ett bra mottagande. Hur det ska göras måste också kunna diskuteras, men det handlar också om att hitta lösningar och se möjligheterna och inte bara problemen.

Visst finns det de, som inte har någon utbildning med sig i bagaget men det finns också de som redan har en färdig utbildning som inte kostat Sverige ett öre. Det gäller att hantera detta och se att det är individer med olika möjligheter och förutsättningar. Vi kommer att behöva arbetskraft i framtiden. Precis som vi idag inte skulle klara oss utan de numera över 700 000 utlandsfödda som går till arbetet varje dag.

Det jag räknar in i ett humant och bra mottagande är att man snabbt får ett arbete och kan försörja sig själv och sin familj. Men det är också viktigt att man, om man kommit hit ensam, så snart som möjligt kan återförenas med sin familj.

Att ständigt behöva oroas för hur make/maka och barn har det, kanske i ett flyktingläger någon annanstans på jorden, bidrar inte till att man snabbare kommer i arbete och etablerar sig på ett bra sätt. Snarare tvärtom. Att förutom att bära på egna traumatiska minnen också behöva bära på en oro om ens barn har något att äta eller om det har något att ha på sig kan göra vilken människa som helst sjuk och passiviserad.

Jag tror att moderaternas förslag om att skärpa kravet på att man ska kunna försörja sin familj innan denna får komma hit har helt motsatt effekt. Skapar bara mer frustration och människor som mår dåligt. Och det är ett mycket uselt argument att vi annars banar väg för främlingsfientliga krafter. Det är att frånta sig ansvaret.

Sverige ska ha en human och rättssäker asylprocess, något som också behöver förbättras. De som får stanna ska också ha ett värdigt mottagande. Till ett värdigt mottagande hör också att kunna få återförenas med sin familj så snart som möjligt.

Anne-Marie Ekström (FP)

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Sverige måste vara ett humant land som värnar mänskliga rättigheter....
Det jag räknar in i ett humant och bra mottagande är att man snabbt får ett arbete ..."

Snälla Anne-Marie ! Har du inte missuppfattat något här ?
500.000 inhemska är redan arbetslösa plus alla låtsasjobb (Fas 3) plus 90.000 ungdomar som har flytt(at) till Norge.
Och du pratar om "humant mottagande att snabbt få ett arbete" ?
Varför ingen humanitet gentemot de inhemska arbetslösa ?

Häromveckan såg jag i Aktuellt Anders i Vara som var varslad. Han var lite nedstämd.
Dagen efter visades i Debatt Robin i Säffle som var varslad. Han funderade på att flytta till Norge.
Däremellan såg jag Ullenhag förklara att "nysvenskar måste ha jobb från första dagen !".
Och så är man förvånad över den senaste tidens opinionssiffror ?

"Vi kommer att behöva arbetskraft i framtiden."
Jag ser att du modifierat mantrat från de gångna åren om att "vänta till 40-talisterna går i pension !"
Nu är nämligen 80% av dessa i pension och vi har en "arbetskraftsreserv" på cirka en mio potentiella arbetstagare. No problem !

Och apropå "en färdig utbildning som inte kostat Sverige ett öre".
Utbildning av inhemska kostar inte heller Sverige ett öre !
För denna betalas nämligen i normalfall genom delar av föräldrars skattebetalningar och inte genom en imaginär guldkista i riksdagskällaren.

Sedan tar jag tillfället att nämna vi nu i Syrien är uppe i cirka 700 Utöjas.
Utan att någon i riket känt sig manad att hålla några som helst manifestationer eller fackeltåg eller skicka kondoleanstelegram.
Detta apropå "allas lika värde" !

Fss: Visst tusan ska vi hjälpa folk i nöd. Men då ska vi inse att det inte finns jobb till alla. Riktiga jobb alltså.
Sedan igår finns det dessutom ytterligare 350 mindre jobb och sjukhusen är trots det "underbemannade" såg jag på Aktuellt_21.
Om vi haft oändliga resurser så hade allt varit bra men nu är det ju inte så.
Vi får höja skatten och ge mer bidrag till mer behövande !

Jag önskar en God Jul !

Tjalle

Anonym sa...

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/600-000-utrikesfodda-gar-till-jobbet-varje-dag_6695464.svd

Se ovan om de 700.000.

Vi har hundratusentals arbetslösa. Vi har en skriande bostadsbrist. Jag har själv en 20-årig dotter som sitter i den situationen.
Att då fylla på med fler som efterfrågar arbete och bostad
känns inte logiskt.