torsdag 13 september 2012

Mitt Hässleholmen

Mycket har handlat om Hässleholmen, en stadsdel i Borås, den senaste tiden. Bränder och vandalisering har förekommit. Det har varit reportage i media och politiker och boende och andra har uttalat sig.  De 376573_10150996174759132_697873392_n[1]ungdomar som varit inblandade har också uttalat sig. De skyller på poliser med dålig attityd. Det kan man ju göra och det kan också vara sant. Det vet inte jag. Men oavsett så rättfärdigar det inte att tända eld på bilar och hus. Eller kasta sten. Visst behövs det dialog med ungdomarna men jag vill nog gärna också att polisen ska ingripa när det behövs.

Frustration och arbetslöshet är inte heller skäl till att sätta bilar och annat i brand. Det är skäl som gärna vänsterpolitiker åberopar med hänvisning till att en borgerlig regering har gjort det sämre för redan utsatta människor. Men frågan är vad gjorde sosseregeringen med stödpartier för att förbättra situationen för redan utsatta. Alliansregeringen har haft fokus på insatser för att få fler människor i arbete och gjort betydligt mer under sex år än sossarna gjorde på tolv år.

På Hässleholmen har mycket gjorts i samband med det urbana utvecklingsarbetet och som också gett resultat med fler i arbete. Även om man inte alltid kan se resultat direkt. Det gäller att hänga i. Och mer pengar kommer också från regeringen för fortsatta arbete.

Men det handlar inte bara om arbete även om det är det allra viktigaste. Det handlar om mycket annat också. Hässleholmen är ett vackert område. Mycket grönska och det finns många välutrustadeIMG_2034 lekplatser. Bl a flera närbasketplaner. Nära till 4H-gården och en hel del annat. Det finns några kolonilotter. På två ställen vad jag vet men det kan säkert finnas fler.

Och det är faktiskt blandad bebyggelse där de sk miljonprogramshusen ligger i centrum. Runt omkring ligger bostadsrätter och enfamiljshus. Och parhus med hyresrätt där jag själv bor. Men dessa boenden räknas aldrig. Men de tillhör faktiskt också Hässleholmen. Men inbjuds aldrig till till exempel marknaderna på Hässle torg eller Café Stångens arrangemang eller andra möten. Jag har många gånger försökt påtala att fler borde informeras om vad som händer på Hässleholmen. Jag tror på möten mellan människor.

När jag gick runt husen på Marklandsgatan idag slog det mig hur välskötta alla gräsmattor var men ganska tråkiga. Inga blommor utan bara gräs. Hur skulle det vara om de som bor där fick ta mer ansvar för sin omgivning. Kanske fler kolonilotter. Finns plats för många fler.

En tanke som funnits länge har varit att lyfta fram de skulpturer som redan finns inom området och göra en skulpturvandring. Eller kanske låta konstnärer/boende göra en IMG_2029specialutställning för området. För att locka andra att besöka Hässleholmen.

En annan viktig förändring som behövs är att genomfartstrafiken genom området stoppas. För att skapa ett enat Hässleholmen. Så att barn och vuxna kan gå till skolan eller affären eller kommundelskontoret utan att riskera bli överkörda. Även om det finns gångtunnlar så är det många som inte använder dessa. Människor skapar sina egna vägar. Det mest anmärkningsvärda är att vägen ligger intill två skolor. Och ingen hastighetsbegränsning utanför dessa. Hur det ska lösas tycker jag att de som bor i området ska få vara med och tycka till IMG_2027om. Detta är ett utmärkt tillfälle att ha medborgardialog. Här kan man ha verklig dialog eller åtminstone lyssna till de boende innan man beslutar något. Ett bra testprojekt kring de principer för medborgardialog vi håller på att ta fram i Borås.

Det finns mycket att göra och jag tror att vi måste ha med människorna innan det händer och blir kris. Delaktighet är A och O. Men förstörelse och vandalisering är aldrig ok. Oavsett.

Inga kommentarer: