Söndagsmorgon efter en som vanligt intensiv vecka. Det var skönt att kunna dra täcket över huvudet och somna in när regnet bara öste ner. När jag vaknade igen sken solen.
Som sagt veckan har varit intensiv. Med Stockholmsresa med fullspäckat schema. Roligt när man kan klara av mycket på en gång. Har skrivit i tidigare inlägg om dag 1 i Stockholm.
Dag 2 var det dags för Medborgardialogseminarium. Som inleddes med en presentation av Göteborgsforskaren Staffan Lindberg om den World Value Survey undersökning som gjorts om ungdomars inställning till demokrati. Undersökningen fick mycket kritik när den presenterades i media. Framförallt för de ej styrkta slutsatserna att det var det fria skolvalets fel att ungdomar inte bryr sig om demokrati. Undersökningen fanns inte heller tillgänglig på nätet utan kostade pengar. Lindberg försökte motivera ställningstagandena på seminariet men lyckades inte övertyga mig då heller. Och inte alla andra för den delen heller. Någon köpte dock presentationen med hull och hår. Det är mycket illa när man som forskare presenterar resultat som är tveksamma , det fanns också brister i det presenterade materialet, och dessutom drar slutsatser som det inte finns belägg för.
Här finns två kritiska artiklar kring det presenterade resultatet. I artikeln i GP framgår att det finns mycket tveksamheter just i själva undersökningen. Frågor som är tagna ur sitt sammanhang och att det totalt var 250 frågor men tydligen ingen förklaring om urvalet och hur många som avstått. Ett frågeformulär på 23 sidor med 250 frågor är inte särskilt lockande. I SvD är artikeln mer fokuserad på de ej underbyggda slutsatserna.
Intressant dock att lyssna till försöket att övertyga mig och de andra om det riktiga i undersökningen och slutresultatet. Att Lindberg inte gillar fritt skolval framgick med all tydlighet.
Att få lyssna till hur andra kommuner jobbat med Medborgardialog är betydligt intressantare. Även om vi i Borås ska skapa vårt eget sätt när det gäller att få en bra dialog med medborgarna så är det bra att få inspiration.
Och vi har ju börjat så smått i Borås. Med det mer systematiska arbetet med Medborgardialog. På höstmarknaden ställde vi frågor till Boråsarna om vad de vill vara med och påverka. Cirka 175 enkäter fick vi in. Och det finns fortfarande möjlighet för alla att svara via nätet på Borås hemsida. Vi återkommer till resultatet som självklart inte kan anses vetenskapligt bevisat men som vi hoppas ändå ger en uppfattning om vad Boråsarna vill vara med och påverka. Redan nu kan dock konstateras efter att ha kollat enkäterna översiktligt att det är viktigt att man har möjlighet att påverka både på nätet och med mänskliga möten. Det finns många som fortfarande inte har dator hemma. Särskilt äldre.