söndag 26 februari 2012

Folkpartiet vill återinföra sista länken i flyktingpolitiken

Idag har även Folkpartiet kommit ur garderoben och krävt att lagen som handlar om att äldre människor som inte har någon anhörig kvar i sitt hemland lättare ska få uppehållstillstånd i Sverige. Ett mycket välkommet ställningstagande. Före 1997 fanns en lag som tillät detta men denna lag togs bort av socialdemokraterna. Den s k sista länken lagen. (SVT)

Förmodligen blir det ingen stor belastning för Sverige men ett stort framsteg mot en mer human flyktingpolitik. Redan 2003 ställde jag frågan till dåvarande migrationsministern Jan O Karlsson om det inte vore rimligt att återinföra sista länken. Här kan interpellationen läsas. Igen har jag varit före min tid. 

Jag har träffat personer som försökt få hit sin mamma eller pappa som är ensamma kvar i hemlandet. Oron för föräldern bidrar till att personen som finns i Sverige har svårare att helt och hållet satsa på att etablera sig i Sverige. Ett aktuellt fall är 91-åriga Ghanna som ska utvisas till Ukraina där hon saknar anhöriga. Ghanna är dessutom dement. Något mer omänskligt är svårt att tänka sig.

Men migrationsministern är lika kallsinnig som alltid. När han intervjuas i TV pratar han om att det skulle välla in människor hit. Men hallå. Det handlar om äldre personer som saknar anhöriga i hemlandet men som har någon som kan ta hand om honom eller  henne här. Det kan inte vara horder av 20120226_160415människor. Var finns medmänsklighet och humanism? Tycker alla moderater som Billström. Han hänvisar ju till partiet.

Oavsett så hoppas jag att de tre övriga partierna i alliansen kan övertyga det fjärde att Sverige är ett land som värnar humanism och medmänsklighet.

Våren är i alla fall på väg. Så här kommer en bukett tulpaner. Kanske kan den hjälpa till. 

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man borde betänka, hur många gamla (svenskar) här i landet måste leva sin ålderdom ensamma, långt, långt borta från sina barn, barnbarn och övrig släkt. Eftersom vi har flyttat mkt för att ta arbete, där det finns, är vi normalt inte alls i invandrares "goa" läge att ha nära och kära inom kort radie.
Försök tex att som gammal med låg pension lämna din lilla sydländska/norrländska ort för att skaffa boende i Sthlm, där enda barnet bor!Tvärtom lika omöjligt, då ALLA i SV normalt är helt uppbundna av sitt arbete och skattebetalning.

Anonym sa...

@anonym 08:27

Helt riktigt !

Men du borde veta att det inte ger några som helst godhetspoäng att ställa upp för inhemska !

Sedan noterar jag att det sedan den 22 juli 2011 har förövats cirka 135 Utöjas runt om i världen.
Utan några som helst ljusmanifestationer, minnesandakter, statsministerkondoleanstelegram eller kronprinsessparbesök !
Det som var så viktigt efter Utöja är nu alla tämligen likgiltigt !

Och alla är lika mycket värda ?

Tjalle

brodeur sa...

Helt absurt, de borde ta bort skiten helt och hållet i stället!

http://klimatsmart.blogspot.com/

Anonym sa...

Bra skriver Anne-Marie! Det är så tråkigt att se och läsa om den omänskliga separationspolitik som moderaterna tycks stå för. Stå på dig!

Skånedemokraten sa...

Hur ska det hela finansieras?

Jag förstår inte riktigt logiken i att äldre människor ska få komma och åtnjuta vår välfärd utan att de bidraget med en skattekrona. Vill invandrare ta hit anhöriga så borde det i så fall vara som i Kanada där försörjningsplikt ingår.

larissa sa...

Jag är lika trogen skattebetalare som de flesta och använde sjukvården max 4ggr sedan jag kom hit -94. Nu tänker jag att påbörja process att min mor som blev änka nyligen, ska flytta till mig från Ukraina. Jag och min familje har möjlighet att ge henne bostad och försörja henne dessutom när det gäller sjukvården också. Hur berör det svensk samhälle???? Jag behöver en duktig advokat för att hjälpa med det? Vem kan ta på sig att ta upp mitt ärende? MVH Larissa